Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că vrea să-l sune pe omologul său rus Vladimir Putin în legătură cu bombardamentele şi atacurile cu drone în Ucraina, pe care le denunţă drept o ”crimă de război”, şi atunci când se va finaliza un acord cu privire la securitatea Centralei Nucleare Zaporojie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cel mai urgent subiect, azi, este să continuăm să îndemnăm la o încetare a bombardamentelor şi atacurilor cu dronă”, a subliniat Macron într-o conferinţă de presă, la finalul unui summit al şefilor de stat şi de guverne ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE), la Bruxelles.

”Intenţionez să-l sun în acest subiect pe preşedintele (rus Vladimir) Putin, pentru că, în mod clar, o parte a acestor atacuri sunt crime de război, (ele) vizează infrastructuri civile şi civili”, a denunţat el.

”Nu aceasta este natura operaţiunii speciale pe care a lansat-o, a războiului pe care l-a lansat la început, care era o cucerire teritorială”, i-a reproşat Macron lui Putin.

Preşedintele francez şi premierul cambodgian Hun Sen, care deţine preşedinţia rotativă a ASEAN, au îndemnat marţi la ”oprirea imediată a loviturilor aeriene şi atacurilor cu drone ale populaţiilor şi infrastructurilor civile ucrainene”.

”Aş vrea ca prin acest apel să reuşim să convingem anumite puteri, (ca) China, India şi altele, să ni se alăture şi să exercite presiuni asupra Rusiei”, a continua şeful statului francez,

Emmanuel Macron este implicat în negocieri ale Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) în vederea securizării celor cinci centrale nucleare ucrainene, inclusiv a Centralei Nucleare Zaporojie, ocupată de către armata rusă.

”Vreau să obţinem o retragere completă a armamentului greu, a armamentului uşor şi a forţelor armate. Suntem destul de aproape de a o obţine”, a anunţat el, fără să facă alte precizări.

”Atunci când acest lucru se va finaliza, îl voi suna pe preşedintele (rus Vladimir) Putin, pentru a încerca să ajute la finalizarea acestor acorduri”, a anunţat Emmanuel Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.