Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său italian Sergio Mattarella au ”reafirmat importanţa pentru fiecare dintre ţările lor a relaţiei franco-italiene”, a anunţat Palatul Elysée, în contextul în care această relaţie se confruntă cu o serie de tensiuni, scrie Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi şefi de stat, care au discutat la telefon, ”au amintit că Franţa şi Italia, care au construit împreună Europa, au o responsabilitate specială să acţioneze împreună în Apărare şi în relansarea Uniunii Europene (UE)”, a anunţat marţi seara, într-un comunicat, preşedinţia franceză.

Macron a discutat cu Mattarella după ce Franţa şi-a rechemat joi ambasadorul la Roma, în semn de protest faţă de o serie de declaraţii denunţate drept ”scandaloase” ale unor lideri italieni la adresa preşedintelui şi Guvernului franceze, o escladare între cele două state membre UE.

O întâlnire, în Franţa, a vicepremierului italian Luigi Di Maio, liderul MişcăriiCinci Stele (M5S, antisistem, populişti), cu ”veste galbene” a reprezentat, pentru Paris, picătura care a umplut paharul.

Liderul Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvini, totodată ministru de Interne, s-a declarat luni dispus să caute ”din nou relaţii bune” cu Franţa.

Discuţia de marţi între cei doi şefi de stat este un pas suplimentar pe calea unei detensionări între Roma şi Paris.

Potrivit Palatului Elysée, ei au ”reafirmat importanţa ca pentru fiecare dintre cele două ţări a relaţiei franco-italiene, alimentată de legături istorice, economice, culturale şi umane excepţionale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.