Emmanuel Macron a decis să reducă puternic numărul recipiendarilor Legiunii de Onoare începând din 2018 şi să întinerească viitoarele promovări, pentru ca ele ”să semene cu ceea ce este Franţa”, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Guvernului, Christophe Castaner, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În perioada 2018-2020, numărul decoraţilor civili va fi redus cu 50%, cel al decoraţilor militari cu 10%, iar al străinilor cu 25%, a precizat el.

”Preşedintele Republicii a vrut să regăsească spiritul Legiunii de Onoare, acest ordin decis de Napoléon”. ”Nu avem Legiunea de Onoare la uzură” sau ”prin nepotism”, a spus Castaner, prezentând un rezumat al unei şedinţe a Consiliului de Miniştri.

Şeful statului vrea ”respectarea cea mai strictă a criteriilor de atribuire şi a valorilor fundamentale”. ”Doar meritul trebuie să fie salutat, nu notorietatea sau serviciul clasic” al acestei funcţiei, a continuat Castaner.

”Se obişnuieşte să fie atribuită dominant bărbaţilor albi de peste 60 de ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Începând din 2008 se respectă o paritate strictă între bărbaţi şi femei, potrivit unei decizii a lui Nicolas Sarkozy.

În opinia şefului statului, ”redarea sensului” acestei decoraţii ”nu este un subiect accesoriu”, a adăugat el.

La 14 iulie, prima promovare din mandatul de cinci ani al lui Macron, număra 101 nume, faţă 500-600 de obicei, reflectând voinţa şefului statului în acest sens.

Emmanuel Macron a anunţat săptămâna trecută că a făcut demersuri în vederea retragerii decoraţiei acordate producătorului american Harvey Weinstein, acuzat de violuri, agresiuni sau hărţuire sexuală.

Întrebat despre o eventuală retragere a decoraţiei acordate dictatorului sirian Bashar al-Assad - unul dintre numeroşii şefi de stat onoraţi -, Cancelaria ”poate considera” această cerere ”legitimă”, a răspuns Castaner.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.