Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat într-o convorbire la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ”susţinerea Franţei” a deschiderii unor negocieri de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, blocată în prezent de Ucraina, în contextul în care şefii de stat şi de guverne urmează să se pronunţe într-un summit UE, joi şi vineri, asupra acestui subiect, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emmanuel Macron a salutat în această convorbire telefonică, duminică, adoptarea de către Parlamentul ucrainean, la 8 şi 9 decembrie, a ”mai multor texte de lege decisive cu privire la drepturile minorităţilor naţionale, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei”, a anunţat Palatul Élysée.

”Ucraina îşi manifestă astfel hotărârea de a răspunde încă de pe acum recomandărilor care i-au fost făcute de către Comisia Europeană (CE)”, subliniază preşedinţia franceză.

Şefii de stat şi de guverne ai Uniunii urmează să se pronunţe joi şi vineri asupa unei deschideri a unor negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

Însă premierul ungar Viktor Orban rămâne inflexibil în opoziţia sa deschisă faţă de acest proces.

”Ucraina este cunoscută prin faptul că este una dintre cele mai corupte ţări din lume. Asta e o glumă! Nu putem lua decizia de a deschide un proces de negocieri în vederea aderării”, declara el după ce s-a întâlnit joi, la Paris, cu Emmanuel Macron.

Şeful statului francez şi-a reiterat ”susţinerea de neclintit a Ucrainei faţă de Ucraina în războiul de agresiune al Rusiei”, a anunţat Palatul Élysée.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat pe X că l-a informat pe omologul său francez cu privire la evoluţiile militare de pe linia frontului.

”Am discutat despre nevoile noastre prioritare şi despre viitorul pachet de ajutor militar francez care va conslida în mod semnificativ puterea de foc a Ucrainei”, a anunţat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.