Preşedintele francez Emmanuel Macron vrea o ”reevaluare” a legii programării militare aferete perioadei 2019-2025, în vederea ”ajustării mijlocelor la ameninţări”, în contextul Războiului din Ucraina, anunţă el luni, la inaugurarea Salonului Armamentului Terestru Eurosatory, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Le-am cerut ministrului (Apărării) şi şefului Statului Major să realizeze, în săptămânile care vin, o reevaluare a acestei Legi a programării militare în fncţie de contextul geopolitic”, anunţă şeful statului francez.

Franţa ”a intrat într-o economie de război, în care cred că ne vom organiza pe termen lung” şi ”în care nu putem rămâne ca acum un an”, subliniază Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron a lansat în 2017 o creştere puternică a creditelor Apărării, după ani de austeritate.

Bugetul Ministerului Apărării urmează să crească în 2022 la 40,9 miliarde de euro, potrivit LPM 2019-2025, care preconizează 50 de miliarde de euro în 2025.

”Nu am aşteptat schimbări strategice pentru a reinvesti”, subliniază el luni, însă o creştere a ameninţărilor ilustrată de războiul care face ravagii în Ucraina de la 24 februarie impune o ”exigenţă suplimentară de a înainta mai repede şi mai puternic, cu un cost mai mic”.

”Ne rămân multe de făcut pentru a ne adapta transformărilor profunde pe care suntem pe cale să le trăim. Iar cei care se îndoiau de urganţa acestor eforturi, este de ajuns să se uite din nou la Ucrana, ai cărei militari cer un armament de calitate şi care merită să primească un răspuns şi din partea noatră”, subliniază Macron.

”Vom lua decizii cu privire la investiţii şi vor exista exigenţe odată cu asta”, conchide el.

Cotidianul Le Monde scrie că Direcţia Generală a Armamentului (DGA) intenţionează să prezinte un text de lege care să permită rechiziţionarea - în anumite circumstanţe - a unor materiale sau întreprinderi civile în scopuri militare, în contextul în care Războiul din Ucraina a relevat o slăbiciune a stocurilor militare în ţările din Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.