Preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă sâmbătă, în marja Salonului Agriculturii, că urmează să efectueze o vizită în China - ”la începutul lui aprilie” - şi îndeamnă Beijingul ”să ne ajute să exercităm presiunii asupra Rusiei” cu scopul de a ”opri” agresiunea” şi a ”construi pacea”, după ce China a publicat un document în care propune o ”soluţie politică” la Războiul rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului francez subliniază - la o zi după ce China a publicat un document în care îndeamnă la negocieri de pace şi la o ”soluţie politică” - că această pace este ”posibilă doar dace trece printr-o oprire a agresiunii ruse, o retragere a trupelor şi respectarea suveranităţii teritoriale şi a poporului ucrainean”.

”Faptul că China se angajează în aceste eforturi de pace este întru totul bun”, salută Emmanuel Macron.

El cere Beijingului ”să nu livreze nicio armă Rusiei” şi ”să ne ajute să exercităm presiuni asupra Rusiei pentru ca, evident, ea să nu folosească niciodată nici (arma) chimică şi nici (arma) nucleară şi să oprească această agresiune (ca o condiţie) prealabilă unor negocieri”.

China încearcă de câteva săptămâni să joace un rol de mediator în războiul ruso-ucrainean.

În acest documenr în 12 puncte, pe care la publicat vineri, la împlinirea unui an de la invazia Ucrainei de către Rusia, Beijingul se opune în mod clar oricărei folosiri a armei nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin agită această ameninţare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.