Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron anunţă duminică faptul că nu ”nu va folosi” epitele folosite de către omologul său american Joe Biden împotriva lui Vladimir Putin, pe care l-a catalogat drept un ”măcelar”, respingând o escaladare atât ”în vorbe”, cât şi ”în fapte” în Războiul rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Candidatul la preşedinţia franceză anunţă că urmează să discute cu omologul său rus ”mâine sau pomâine”, în vederea organizării unei operaţiuni de evacuare a oraşului Mariupol (est), care este ”necesară rapid”.

Preşedintele Statelor Unite l-a atacat în mod violent pe omologul său rus, sâmbătă, în Polonia, dând asigurări că acesta este un ”măcelar” şi că ”nu poate rămâne la putere”, după care Casa Albă i-a minimalizat declaraţiile.

Moscova nu a apreciat deloc aceste declaraţii.

Kremlinul l-a îndemnat sâmbătă pe preşedintele Statelor Unite să rămână ”chibzuit” şi a denunţat atacurile la adresa lui Vladimir Putin drept ”insulte personale”.

”Un şef de stat trebuie să rămână chibzuit”, a declarat sâmbătă seara agenţiei ruse oficiale de presă Tass un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”De fecare dată, insulte personale de acest fel reduc câmpul posibilităţilor relaţiilor noastre bilaterale cu actualul Guvern american”, a avertizat el.

Joe Biden a făcut declaraţii extrem de vehemente sâmbătă despre Vladimir Putin, pe care l-a catalogat drept un ”dictator” şi un ”măcelar”, din cauza crimelor comise, acuză el, de armata rusă în Ucraina.

”Acest război este un eşec al lui Putin”, a tunat Biden în cadrul acestei vizite oficiale în Polonia.

”Pentru dumnezeu, acest om nu poate să rămână la putere”, atunat Biden.

Casa Albă a minimalizat aceste declaraţii ulterior şi a dat asigurări că şeful statului american nu a îndemnat la o ”schmbare de regim” în Rusia.

Biden şi-a exprimat însă susţinerea faţă de poporul rus şi a dat asigurări că acesta ”nu este inamicul” Statelor Unite.

”Acest război nu este demn de voi, poporul rus”, a subliniat el.

Biden s-a întâlnit la Varşovia cu omologul său polonez Andrzej Duda, dar şi cu oficiali ucraineni de rang înalt - pentru prima oară de la începutul războiului rus în Ucrana - şi a subliniat ”angajamentul sacru” al Washingtonului faţă de principiul apărării colective a statelor membre NATO, prevăzut de Articolul 5, în legătură cu Războul din Ucraina.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.