Parlamentarii din Macedonia de Nord au adoptat, sâmbătă, un acord intermediat de Franţa, menit să rezolve o dispută cu Bulgaria şi să elibereze calea către continuarea negocierilor aflate în impas în vederea aderării la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul, care are în total 120 de locuri, a votat cu 68 de voturi în favoarea acordului. Parlamentarii opoziţiei nu au participat la vot şi au părăsit sala.

Acordul propune modificarea Constituţiei Macedoniei de Nord pentru recunoaşterea unei minorităţi bulgare, în timp ce problemele rămase nerezolvate vor fi discutate între Skopje şi Sofia. Propunerea nu impune Bulgariei să recunoască limba macedoneană.

În schimb, Bulgaria va permite vecinului său din Balcanii de Vest să înceapă negocierile de aderare cu UE. Principalul bloc al partidului naţionalist de opoziţie VMRE-DPMNE (Organizaţia Revoluţionară Internă Macedoneană) a condus protestele zilnice de la începutul lunii iulie din cauza unui acord despre care susţine că pune în pericol limba şi identitatea macedoneană.

După adoptarea acordului, deputaţii partidului de guvernământ au înălţat steagurile UE şi Macedoniei de Nord. Parlamentul Bulgariei a anulat dreptul său de veto asupra negocierilor dintre Macedonia de Nord şi UE de luna trecută, decizie care a declanşat proteste şi în Bulgaria şi a dus la o moţiune de cenzură care a răsturnat guvernul.

Macedonia de Nord, o fostă republică iugoslavă, este candidată la aderarea la UE de 17 ani, dar aprobarea negocierilor a fost mai întâi blocată de Grecia şi apoi de Bulgaria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.