Preşedintele autoritarist al Belarusului Aleksandr Lukaşenko spune într-un interviu că omologul său rus Vladimir Putin i-a promis gradul de colonel în armata rusă şi afirmă că liderul rus va deveni, la rândul său, general, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Putin este colonel şi mi-a promis să mă facă colonel. Nu a făcut-o încă”, declară Lukaşenko în acest interviu acordat unui jurnalist pro-Kremlin, Vladimir Soloviov.

”Mi-a promis, să o facă!”, îi spune el râzând acestui prezentator, într-o înregistrare video difuzată duminică pe un cont de Telegram al preşedinţiei belaruse.

Jurnalistul, care râde în hohote, încearcă să pună la îndoială adevărul spuselor lui Luakeşnko, care insistă şi subliniază că Putin i-a promis să-l facă colonel în ”armata rusă” sau ”armata sovietică”, adăugând că preşedintele rus, un fost colonel KGB, ”va fi general”.

Aleksandr Lukaşenko, al cărui regim este apărat cu ghearele de Kremlin, în pofida faptului că Minskul reprimă fără menajamente o contestare, începând din 2020, este un obişnuit al unor declaraţii insolite.

El nu explică absolut deloc în ce context i-a promis liderul de la Kremlin grade militare.

Jurnalistul rus remarcă faptul că este dificil ca şeful unui stat independent să fie colonel în armata altei ţări, însă Lukaşenko îi răspunde ”asta e treaba mea, nu a ta”.

Aleksandr Lukaşenko, care conduce Belarusul din 1994, a avut o relaţie tumultoasă cu Moscova.

Începând din toamena lui 2020, el pozează în ultimul bastion al Rusiei împotriva Occidentului şi promite să i se alăture într-o campanie militară în Ucraina, dacă e nevoie.

Belarusul este foarte dependent de credite financiare ruse şi de aprovizionări cu petrol şi gaze naturale de la vecinul său din est.

Zvonuri circulă insistent cu privire la un plan al Rusiei - dezminţit mereu - de a fuziona cu Belarusul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.