Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a dezminţit luni implicarea Belarusului în moartea suspectă a lui Vitali Şişov, un disident belarus exilat care a fost găsit spânzurat în Ucraina şi a cărui organizaţie acuză regimul lui Lukaşenko de asasinat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dar cine este Şişov pentru mine sau pentru Belarus? (...) Este o persoană pentru noi. Cine s-ar fi dus să-l spânzure?”, a tunat luni Lukaşenko în conferinţa sa de presă anuală.

Vitali Şişov a fost găsit spânzurat într-o zonă împădurită, la periferia Kievului, capitala Ucrainei, săptămâna trecută.

Poliţia ucraineană a anunţat că urmăreşte două piste în cadrul unei anchete - şi anume pista unei ”sinucideri şi (a unei) crime deghizate în sinucidere”, în contextul în care apropiaţi ai activistului belarus - care conducea o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care ajută exilaţi - acuză serviciile speciale belaruse de faptul că l-au ucis.

Lukaşenko a atacat-o, de asemenea, pe alergătoarea de sprint belarusă Krisţina Ţimanuskaia, care a anunţat că a scăpat unei repatrieri cu forţa de la Jocurile Olimpice (JO) de la Tokyo, după ce a criticatoficiali sportivi din Belarus.

”Ea nu ar fi făcut nicidată asta (nu i-ar fi criticat pe antrenorii belaruşi) singură. Ea a fost teleghidată de către amicii săi polonezi”, a denunţat el.

Tânăra atletă, care a anunţat că se teme să ajungă la închisoare în ţara sa, se află în prezent în Polonia, vecina Belarusului şi totodată ă o ţară care susţine opoziţia belarusă din exil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.