Un centru operaţional a fost deschis de către Ministerul britanic al Apărării într-un buncă antiatomic în centrul Londrei, în vederea unui eventual Brexit fără acord, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest centru este dotat cu toate ”infrastructurile necesare” şi dispune de o ”echipă pregătită să susţină orice acţiune în caz de nevoie”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru AFP.

”Pe măsură ce ne apropiem de o posibilă ieşire (din UE) fără acord, aceste este locul de unde ar putea fi coordonată o reacţie”, a precizat el.

Buncărul se află sub clădirea principală a sediului Ministerului Apărării, în cartierul ministerial Whitehall, în centrul capitalei britanice.

Este vorba despre o instalaţie utilizată în caz de urgenţă naţională, potrivit presei britanice.

Presa britanică scrie că personal militar ar putea să fie folosit să ajute la transportul hranei, carburantului şi altor mărfuri, în cazul unor dificultăţi la frontieră.

Ministrul britanic al Apărării Gavin Williamson anunţa în decembrie că 3.500 de militari ar putea să fie mobilizaţi în vederea susţinerii serviciilor guvernamentale care ar cere ajutor.

Aceste trupe sunt ”pregătite”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt.

Operaţiunea militară de gestionare a crizei Brexitului - intitulată ”Operaţiunea Redfold” - a fost activată la începutul săptămânii.

Liderii europeni au decis joi seara să acorde Regatului Unit două opţiuni în vederea amânării Brexitului după data prevăzută iniţial, la 29 martie, stabilind de-acum 12 aprilie ca dată fatidică.

Potrivit acestei oferte, dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul divorţului încheiat în noiembrie cu UE, data Brexitului va fi amânată până la 22 mai. În cazul unei noi respingeri, Londra va avea termen până la 12 aprilie să decidă dacă organizează alegeri europene. Acest lucru îi va permite atunci să ceară o nouă amânare a cărei dată nu a fost stabilită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.