Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a anunţat că va călători la Washington, SUA, pentru a se întâlni cu omologul său american, Antony Blinken. Marea Britanie va ”continua slăbirea” economiei ruse alături de aliaţi, a declarat Truss într-o şedinţă de informare, marţi, înaintea vizitei în SUA, conform CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce încercăm cu aliaţii noştri este să slăbim economia rusă, să oprim finanţarea pe care preşedintele rus Vladimir Putin o foloseşte pentru maşina sa de război. Am aplicat sancţiuni asupra Băncii Centrale Ruse, asupra sistemului SWIFT, am îngheţat active bancare, de fapt, Marea Britanie îngheaţă mai multe active bancare decât orice altă ţară, am îngheţat un total de 364 de miliarde de active. De asemenea, am închis spaţiul aerian din Regatul Unit pentru avioanele ruseşti, precum şi porturile pentru navele ruseşti”, a spus Truss.

”Acum nu este momentul să renunţi. Trebuie să continuăm să avansăm sprijinul nostru pentru Ucraina şi să slăbim economia Rusiei”, a adăugat ea.

”Petrolul şi gazele (sunt) importante şi lucrăm cu G7 în ceea ce priveşte crearea unui program pentru reducerea dependenţei de petrol şi gaze ruseşti şi trebuie să mergem mai departe în ceea ce priveşte băncile, trebuie să eliminăm complet accesul la sistemul SWIFT, trebuie să îngheţăm mai multe active bancare”, a precizat oficialul britanic.

”Este important să rămânem puternici şi uniţi cu aliaţii noştri şi este important să ne asigurăm că Putin pierde în Ucraina. Consecinţele care ar urma dacă nu pierde sunt pur şi simplu prea îngrozitoare pentru a fi imaginate”, a avertizat ea.


Truss a spus că invazia lui Putin a ”zdrobit securitatea europeană”, iar Regatul Unit şi aliaţii se află acum ”într-o luptă pentru informaţii cu Rusia”.

Pe lângă slăbirea economiei Rusiei, Truss a spus că strategia Marii Britanii a constat şi în furnizarea de arme defensive şi ajutor umanitar Ucrainei, precum şi în izolarea diplomatică a Rusiei.

”Călătoresc în SUA pentru a transmite această agendă şi cred că este important să remarc că securitatea globală este indivizibilă, ceea ce este benefic pentru zona euro-atlantică este benefic şi pentru regiunea indo-pacifică, iar o Alianţă NATO puternică va ajuta să descurajeze agresorii de pretutindeni. De aceea trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a consolida securitatea europeană împreună cu aliaţii noştri din Europa, inclusiv UE şi aliaţii noştri NATO, dar şi cu Statele Unite şi aliaţi precum Japonia”, a conchis Truss.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.