Lituanienii au strâns 14 milioane de euro pentru a oferi radare tactice de supraveghere aeriană Ucrainei, în cadrul unei acţiuni publice de colectare de fonduri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acest moment crucial, trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a a-i garanta poporului ucrainean susţinerea noastră”, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda la o adunare organizată în ultima zi a acestei colecte publice, vineri, care a coincis cu marcarea unui an de la invazia Ucrainei de cătyre Rusia.

Suma strânsă prin această acţiune urmează să permită achiziţionarea a 14 radare.

”Nu ne aşteptam la un astfel de rezultat. Această cantitate de drone ne va permite să ne gândim strategic unde să le desfăşurăm”, a declarat unul dintre iniţaitorii acţiunii, Jonas Ohman.

Colectarea de fonduri a constat în principal în donaţii în valoare de cinci euro, prin apel telefonic, şi a fost alimenbtată şi se către întreprinderi.

”Nu este o competiţie sportivă”, a dat asigurări o lucrătoare în domeniul carităţii, Loreta Stakauskaite, în vârstă de 46 de ani, care a dezvăluit că a donat personal aproape 200 de euro.

”Am făcut donaţii şi la aniversările prietenilor mei, trimiţându-le capturi de ecran cu chitanţe drept cadou”, a adăugat ea.

Lituania a primit aproximativ 75.000 de refugiaţi ucraineni şi a promis aproximativ 800 de milioane de euro în vederea susţinerii Ucrainei, dintre care aproape jumătate ca ajutor militar.

În mai 2022, lituanienii au strâns în trei zile şi jumătate peste cinci milioane de euro, în prima lor colectă publică, o sumă destinată atunci cumpărării Ucrainei unei drone militare turce de tip Bayraktar TB2.

”Mulţi numesc asta donaţii de susţinere, dar eu spun că este o investiţie. Prin Ucraina, investim în securitatea noastră şi a copiilor noştri”, a declarat AFP prezentatorul de televiziune şi activistul Andrius Tapinas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.