Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda şi premierul Ingrida Simonyte se vor înfrunta în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Lituania, la 26 mai, un scrutin organizat pe fondul "ameninţării ruseşti", relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După numărarea aproape a tuturor voturilor exprimate în primul tur, duminică, Nauseda a ieşit în avantaj, cu 46% din voturi, în faţa lui Simonyte, care a obţinut 16%, a anunţat duminică seara un oficial electoral.

Ţara cu 2,8 milioane de locuitori, o fostă republică sovietică învecinată cu exclava rusească puternic militarizată Kaliningrad, se teme că ar putea fi următoarea ţintă a Moscovei dacă Rusia ar câştiga războiul împotriva Ucrainei.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"Înţelegerea de către Lituania a ameninţării ruseşti este unanimă şi incontestabilă, iar principalii candidaţi sunt de acord cu aceasta", a rezumat Linas Kojala, directorul Centrului de studii est-europene din Vilnius.

Sondajele i-au acordat preşedintelui în exerciţiu Gitanas Nauseda, un fost bancher în vârstă de 59 de ani, un avans confortabil faţă de ceilalţi şapte candidaţi.

Observatorii preconizează o victorie a lui Nauseda în al doilea tur de scrutin.

Preşedintele lituanian conduce politica externă împreună cu guvernul şi participă la summiturile UE şi NATO. El trebuie să consulte guvernul şi parlamentul înainte de a numi cei mai înalţi funcţionari publici.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.