Liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi a fost otrăvit în apropiere de Mosul, de un presupus asasin şi este în stare critică, relatează Fox News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alţi trei membri de rang înalt ai ISIS primesc îngrijiri medicale după ce au consumat aceeaşi toxină.

Presa  scris în repetate rânduri că al-Baghdadi a fost ucis, cel mai recent în vara acestui an, dar liderul terorist a apărut apoi în viaţă.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Al-Baghdadi, în vârstă de 44 de ani, pe adevăratul său nume Ibrahim Awwad Ibrahim Ali Muhammad al-Badri al-Samarrai, s-a născut în oraşul irakian Samarra.

Un erudit religios timid în tinereţe, al-Baghdadi ar fi trăit aproximativ zece ani într-un cartier sărac din Bagdad.

El ar fi obţinut un doctorat în studii islamice la Universitatea din Bagdad.

În februarie 2004, al-Baghdadi a fost arestat de forţe americane în apropiere de Fallujah.

A fost încarcerat la Camp Bucca pentru o scurtă perioadă de timp, dar a fost eliberat în acelaşi an ca "deţinut de nivel inferior".

În 2010 a devenit liderul Al-Qaida în Irak (AQI) - o organizaţie cunoscută la vremea respectivă şi sub numele de Statul Islamic al Irakului - după moartea liderului acesteia, Abu Omar al-Baghdadi, predecesorul său.

În 2013, în plin război civil sirian, şi-a extins operaţiunile în Siria.

La 8 aprilie 2013, al-Baghdadi a anunţat formarea Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL).

În 2014, SIIL şi-a anunţat ambiţia de a institui un califat la nivel mondial, condus de al-Baghdadi - "califul Ibrahim". SIIL şi-a schimbat totodată numele în Statul Islamic (ISIS).

Statul Islamic a ameninţat ulterior Occidentul, într-o înregistrare audio. În acest mesaj, jihadiştii îi ameninţă pe non-musulmanii "necredincioşi" că Statul Islamic va mărşălui la Roma şi că va înfiinţa un stat islamic în întregul Orient Mijlociu şi Europa. Gruparea îi îndeamnă totodată pe musulmanii din întreaga lume să vină în noul stat islamic.

Într-o înregistrare video, al-Baghdadi se proclama, câteva luni mai târziu, liderul mondial al musulmanilor.

Sub conducerea sa, Statul Islamic a cucerit ample teritorii în Irak şi Siria.

La începutul verii, gruparea deţinea controlul asupra unor zone în care se aflau 2,8 milioane de oameni şi în care aplica o interpretare strictă a shariei.

Ulterior, mişcarea a pierdut o mare parte a acestor teritorii. Oraşul Mosul este ultimul fief ISIS din Irak.

Organizaţia s-a făcut cunoscută prin tacticile sale brutale şi a revendicat atacuri teroriste în Franţa, Statele Unite şi Belgia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.