Liderul grupării extremiste de dreapta Proud Boys, Enrique Tarrio, a fost ani de zile informator al forţelor de ordine federale şi locale americane, lucrând în mod repetat sub acoperire pentru investigatori după ce a fost arestat în 2012, potrivit unui fost procuror şi unei transcrieri a unei proceduri de la un tribunal federal din 2014, obţinută de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o audiere din Miami, un procuror federal, un agent al FBI şi chiar avocatul lui Tarrio au descris activitatea sub acoperire a acestuia şi au spus că a ajutat autorităţile să pună sub acuzare peste 12 oameni în diverse cazuri care implicau droguri, jocuri de noroc şi trafic cu fiinţe umane.

Tarrio a negat marţi, într-un  interviu, că a lucrat sub acoperire sau că a cooperat în cazuri împotriva altor persoane.

”Nu ştiu nimic din toate acestea. Nu-mi amintesc nimic din toate astea”, a spus el, când a fost întrebat despre transcriere.

Oamenii legii şi transcrierea din instanţă contrazic negarea lui Tarrio.

Într-o declaraţie adresată Reuters, fostul procuror federal în cazul lui Tarrio, Vanessa Singh Johannes, a confirmat că acesta ”a cooperat cu forţele de ordine locale şi federale, pentru a ajuta la urmărirea penală a celor care conduc alte activităţi criminale, de la cultivarea marijuanei în Miami până la fraudele farmaceutice”.

Tarrio, în vârstă de 36 de ani, este un personaj cunoscut, care organizează şi conduce gruparea extremistă de dreapta Proud Boys în confruntările sale cu cei pe care ei cred că sunt Antifa, prescurtarea de la antifascism, o mişcare de stânga amorfă şi adesea violentă.

Membrii Proud Boys au fost implicaţi în insurecţia de la Capitoliul din Washington de pe 6 ianuarie, soldată cu răniţi şi mai multe decese.

Înregistrările descoperite de Reuters sunt uimitoare deoarece arată că un lider al unui grup de extremă dreaptă aflat acum sub controlul intens al forţelor de ordine a fost anterior un colaborator activ cu anchetatorii penali.

Poliţia din Washington l-a arestat pe Tarrio la începutul lunii ianuarie, când a ajuns în oraş cu două zile înainte de revolta din Capitol Hill. El a fost acuzat de deţinerea a două magazii de puşti de mare capacitate şi de arderea unei pancarte Black Lives Matter în timpul unei demonstraţii din decembrie a susţinătorilor fostului preşedinte Donald Trump.

Curtea Superioară din Washington D.C. i-a ordonat să părăsească oraşul în aşteptarea termenului de judecată, stabilit pentru luna iunie.

Deşi Tarrio nu a participat la insurecţia de la Capitoliu, cel puţin cinci membri ai Proud Boys au fost acuzaţi de revoltă.

FBI a declarat anterior că arestarea lui Tarrio a fost un efort de a preveni evenimentele din 6 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.