Liderii arabi au condamnat sâmbătă, la Cairo, bombardamentele Israelului asupra Gaza, din ultimele două săptămâni, şi au cerut eforturi reînnoite pentru a ajunge la un acord de pace în Orientul Mijlociu, pentru a pune capăt unui ciclu de violenţă de zeci de ani între israelieni şi palestinieni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind la o reuniune convocată în grabă numită Summit-ul pentru pace de la Cairo, regele Iordaniei Abdullah a denunţat ceea ce a numit tăcerea globală cu privire la atacurile Israelului asupra enclavei şi a cerut o abordare echitabilă a disputei israelo-palestiniene.

”Mesajul pe care îl aude lumea arabă este că vieţile palestinienilor contează mai puţin decât cele israeliene”, a spus el, adăugând că este revoltat şi mâhnit de actele de violenţă purtate împotriva civililor nevinovaţi în Gaza, Cisiordania şi Israel.

”Conducerea israeliană trebuie să realizeze odată pentru totdeauna că un stat nu poate prospera niciodată dacă este construit pe o fundaţie de nedreptate... Mesajul nostru către israelieni ar trebui să fie că ne dorim un viitor de pace şi securitate pentru tine şi palestinieni", a spus el.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că palestinienii nu vor fi strămuţi sau alungaţi de pe pământul lor.

”Nu vom pleca, nu vom pleca”, a spus el la summit.

Israelul a promis că va şterge ”de pe suprafaţa pământului” gruparea militantă Hamas din Gaza, din cauza unui atac asupra sudului Israelului, care a ucis 1.400 de oameni pe 7 octombrie, cel mai mortal atac al militantilor palestinieni din istoria Israelului.

Abbas a afirmat că le-a spus palestinienilor să se deplaseze spre sud în Gaza pentru propria lor siguranţă.

Adunarea de la Cairo încearcă să găsească modalităţi de a preveni un război regional mai larg, deşi liderii adunaţi din Orientul Mijlociu şi Europa se aşteaptă să aibă dificultăţi pentru a conveni asupra unei poziţii comune aprivind conflictul dintre Israel şi militanţii Hamas.

Trei diplomaţi au spus că este puţin probabil să existe o declaraţie comună din partea reuniunii, din cauza sensibilităţilor legate de orice apel la încetarea focului şi dacă să includă menţiunea atacului Hamas şi a dreptului Israelului de a se apăra.

Absenţa unui oficial de rang înalt din partea principalului aliat al Israelului, Statele Unite, şi alţi alţi lideri occidentali importanţi, a răcit aşteptările cu privire la ceea ce poate realiza evenimentul convocat în grabă.

SUA, care nu are nici un ambasador desemnat în prezent în Egipt, sunt reprezentate de ambasada sa Charge d'Affaires.

Summitul are loc în timp ce Israelul pregăteşte un asalt terestru asupra Gazei. Peste 4.100 de palestinieni au fost ucişi în contraofensiva Israelului, pe fondul unei crize umanitare în creştere în Gaza.

Ţările arabe şi-au exprimat furia faţă de bombardamentul fără precedent al Israelului şi asediul Gazei, unde locuiesc 2,3 milioane de oameni.

În discursul său, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a spus că ţara sa se opune la ceea ce el a numit strămutarea palestinienilor în regiunea Sinai a Egiptului.

”Egiptul spune că soluţia la problema palestiniană nu este strămutarea, singura sa soluţie este justiţia şi accesul palestinienilor la drepturile legitime şi să trăiască într-un stat independent”.

Egiptul se îngrijeşte de insecuritatea din apropierea graniţei cu Gaza, în nord-estul Sinaiului, unde s-a confruntat cu o insurgenţă islamistă care a atins apogeul după 2013 şi care a fost în mare măsură suprimată.

Poziţia Egiptului reflectă temerile arabe că palestinienii ar putea să fugă din nou sau să fie forţaţi să îşi părăsească casele în masă, aşa cum au fost în timpul războiului din jurul creării Israelului, în 1948.

Cu puţin timp înainte de deschiderea summitului, camioane încărcate cu ajutor umanitar au început să intre pe la trecerea Rafah în Gaza, au arătat imagini de la televiziunea egipteană de stat.

Egiptul încearcă de zile întregi să canalizeze ajutorul umanitar către Gaza prin această trecere, singurul punct de acces necontrolat de Israel.

Egiptul a spus puţin despre obiectivele reuniunii, în afară de declaraţia preşedinţiei sale din 15 octombrie conform căreia summitul va acoperi evoluţiile recente care implică criza din Gaza şi viitorul problemei palestiniene.

Cancelarul german Olaf Scholz şi prim-ministrul britanic Rishi Sunak nu vor participa, în timp ce nu s-a spus oficial dacă preşedintele francez Emmanuel Macron va merge.

Un înalt oficial al UE a declarat vineri că au existat discuţii despre o declaraţie comună la summit, dar că există încă ”diferenţe”, aşa că nu este clar dacă va exista un text în cele din urmă. Ţările europene au avut dificultăţi să adopte o abordare unitară a crizei, dincolo de condamnarea atacului Hamas, după zile de confuzie şi mesaje amestecate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.