Preşedintele în exerciţiu al Liberiei, George Weah, şi-a recunoscut vineri seara înfrângerea în faţa adversarului său Joseph Boakai în alegerile prezidenţiale de marţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În această seară, CDC (partidul lui Weah) a pierdut alegerile, dar Liberia a câştigat. Acesta este momentul eleganţei în înfrângerii", a declarat Weah, fost fotbalist ales în 2017, într-un discurs la radioul public.

Weah a câştigat Balonul de Aur în 1995.

"Rezultatele anunţate în această seară, deşi nu sunt finale, indică faptul că Boakai are un avans pe care nu îl putem recupera. Am vorbit cu preşedintele ales Joseph Boakai pentru a-l felicita pentru victoria sa", a declarat Weah.

Rezultatele publicate vineri de comisia electorală, după ce au fost numărate voturile din peste 99% din secţiile de votare, i-au acordat 50,89% luiBoakai, în vârstă de 78 de ani, şi 49,11% dlui Weah.



Boakai avea un avans de puţin peste 28.000 de voturi după numărarea a aproximativ 1,6 milioane de buletine de vot. Aproximativ 2,4 milioane de liberieni au fost aşteptaţi marţi la urne, dar nu s-a dat încă niciun indiciu privind prezenţa la vot.

Pe lângă alegerea persoanei care va conduce această ţară aflată în căutarea stabilităţii după ani de război civil şi epidemia de Ebola, una dintre mizele alegerilor era desfăşurarea paşnică şi ordonată a scrutinului şi acceptarea rezultatelor, într-un moment în care democraţia este subminată de o succesiune de lovituri de stat în Africa de Vest.

Lovituri de stat recente au avut loc în Mali, Burkina Faso, Guineea şi Niger.

Scrutinul a avut loc la 20 de ani de la sfârşitul războaielor civile din Liberia, care au făcut peste 250.000 de victime între 1989 şi 2003 şi a căror amintire este încă vie în această ţară din Africa de Vest.

Zeci de susţinători ai lui Boakai au sărbătorit vineri victoria sa, dansând în faţa unuia dintre birourile partidului său din cartierul Fiama din Monrovia, potrivit unui corespondent AFP.

Boakai va conduce timp de şase ani această ţară anglofonă cu aproximativ cinci milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.