Deputaţii letoni urmează să ia o hotărâre în curând cu privire la participarea lor sau nu la lucrările Adunării Parlamentarea Consiliului Europei, în urma aprobării revenirii Rusiei în APCE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a fost privată de dreptul de vot la APCE după anexarea Crimeei în 2014 şi a fost reintegrată săptămâna aceasta, în pofida opoziţiei aprige a Kievului şi obiecţiilor mai multor ţări din Europa de Est.

”Decizia APCE de a restabili dreptul de vot al Rusiei a fost luată în pofida faptului că nu s-a schimbat nimic în comportamentul acesteia”, a denunţat într-un comunicat deputatul leton Rihards Kols.

”APCE a arătat că dreptul internaţional nu mai contează între priorităţile sale. Asta ar putea însemna că Rusia poate continua să încalce drepturile omului şi dreptul internaţional şi să-şi dezvolte politica externă agresivă fără vreo consecinţă”, a denunţat el.

Un vot cu privire la participarea letonă la APCE urmează să aibă loc la 8 iulie, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului leton, consacrată învestirii noului preşedinte al ţării Egils Levits.

Ministerul leton de Externe a apreciat joi, într-un mesaj postat pe Twitter, că ”restabilirea participării Rusiei la APCE se opune în mod direct valorilor şi principiilor Consiliului Europei (CoE)”.

”Acest lucru aduce o atingere gravă reputaţiei şi capacităţii de a acţiona a Consiliului”, denunţă ministerul.

În urma aprobării prin vot a puterii delegaţiei ruse, mai mulţi parlamentari - din delegaţiile ucraineană şi georgiană - au părăsit zgomotos hemicilul şi au anunţat că îşi suspenda participarea la sesiunea APCE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.