Gerard Collomb a fost numit miercuri ministru de Interne, Nicolas Hulot ministru pentru tranziţia ecologică, iar François Bayrou ministru al Justiţiei, în primul Guvern al lui Emmanuel Macron cu Edouard Philippe ca premier, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din Guvern fac parte 16 miniştri, doi miniştri delegaţi şi patru secretarI de stat. Paritatea între sexe este respectată, în condiţiile în care 11 membri ai guvernului sunt femei (şapte miniştri, doi miniştri delegaţi şi doi secretari de stat).

Prima şedinţă de Guvern va avea loc joi, la ora locală 11.00 (12.00 ora României).

- socialistul Gerard Collomb, în vârstă de 69 de ani, numit ministru de Interne, cu rang de ministru de Stat, a fost preşedinte al provinciei Lyon şi primar al oraşului cu acelaşi nume. La aproape 70 de ani, el a fost unul dintre primii primary din ţară care a instalat camere de luat vederi în comună.

- François Bayrou este noul ministru al Justiţiei. Politicianul de centru i s-a aliat lui Macron încă din februarie. Veteran proeuropean în vârstă de 65 de ani, fost ministru al Educaţiei, el a candidat în alegerile prezidenţiale din 2002, 2007 şi 2012, nereuşind însă niciodată să ajungă în al doilea tur de scrutin.

Bruno Le Maire este ministrul Economiei. Politicianul şi diplomatul de dreapta, membru Les Republicains, a fost director de cabinet al lui Dominique de Villepin între 2006 şi 2007, apoi a devenit parlamentar. Între 2008 şi 2009, el a ocupat funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Europene, apoi ministru al Agriculturii timp de trei ani, în Guvernul Fillon. În 2014, el a candidat împotriva lui Nicolas Sarkozy la conducerea UMP, fără succes.

-  Jean-Yves Le Drian este ministrul însărcinat cu Europa şi Afaceri Externe. Un veteran al politicii, în vârstă de 69 de ani, el a fost ministru al Apărării începând din 2012, în Guvernul lui Francois Hollande.

- Sylvie Goulard a fost numită ministru al Armatei. Europarlamentara, fostă ,membră a formaţiunii lui Bayrou, MoDem, ea s-a alătură mişcării lui Macron, La Republique en Marche!. Ea a servit drept consilieră a lui Romano Prodi când acesta a fost preşedinte al Comisiei Europene (1999-2004).

- Elisabeth Borne este ministrul delegat al Tranziţiei Ecologice însărcinat cu Transporturile. Ea a condus Regia Autonomă de Transport Paris.

- Laura Flessel este ministrul Sporturilor

Annick Girardin este ministrul pentru Teritoriile de peste mări

Frédérique Vidal este ministrul Învăţământului superior

Gérald Darmanin este ministrul însărcinat cu Acţiunea şi Conturile publice

Jacques Mézard este ministrul Agticulturii

Jean-Michel Blanquer este ministrul Educaţiei Naţionale

Muriel Penicaud este ministrul Muncii

Françoise Nyssen este ministrul Culturii

Agnès Buzyn este ministrul Solidarităţilor şi Sănătăţii

Richard Ferrand este ministrul Coeziunii şi Teritoriilor. Ca şi Colomb, el se numără printre cei care i-au fost loiali lui Macron pe tot parcursul campaniei. El s-a alăturat mişcării En Marche! de la înfiinţare, pe 6 aprilie 2016.

- Muriel Pénicaud a fost numită ministru al Muncii

-  Marielle de Sarnez a fost numită ministru delegat pentru Afaceri Europene. Mâna dreaptă a lui Bayrou, europarlamentara este vicepreşedinte a Mişcării Democrate (MoDem).

SECRETARI DE STAT

Christophe Castaner este numit purtător de cuvânt al Guvernului însărcinat cu Relaţia cu Parlamentul

Sophie Cluzel este însărcinată cu Egalitatea între femei şi bărbaţi

Marlène Schiappa este însărcinată cu persoanele cu handicap

Monir Majoubi este însărcinat cu domeniul digital.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.