Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat vineri dimineaţă amânarea până la finele lunii octombrie a negocierilor intermediate de Naţiunile Unite de la Geneva. Decizia diplomatului rus a fost luată în urma unei întâlniri cu reprezentanţii opoziţiei siriene de la Moscova, transmite TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Discuţiile de la Astana i-au forţat pe colegii noştri de la Naţiunile Unite să declare o nouă rundă de negocieri, însă această dată va trebui din nou să fie amânată de la 8 februarie şi până la sfărşitul lunii viitoare”, a declarat Lavrov.

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a anunţat la finele lunii decembrie o nouă rundă de discuţii intra-siriene, care urma să aibă loc pe 8 februarie la Geneva.

Serghei Lavorv s-a plâns că este inacceptabilă această încercare a Naţiunilor Unite de a întârzia următoarea rundă de negocieri pentru a rezolva situaţia din Siria.

”Suntem convinşi că pasivitatea omologilor noştri de la Naţiunile Unite, care nu au organizat nicio altă rundă de negocieri din luna aprilie, este inacceptabilă”, a precizat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Anterior, Kremlinul a anunţat că negocierile siriene de la Astana au reprezentant un succes şi ar putea să ajute la reluarea procesului de pace de la Geneva. 

De asemenea, administraţia prezidenţială rusă a notat că negocierile intermediate de Naţiunile Unite la Geneva continuă să reprezinte un cadru important pentru obţinerea păcii în Siria.

Rusia, Turcia şi Iranul au ajuns în urmă cu o zi la un acord în vederea unei consolidări a armistiţiului sirian, însă s-au făcut puţine progrese către o rezolvare a conflictului la Astana.

Cei trei mediatori ai negocierilor de pace vor implementa ”un mecanism pentru a supraveghea şi a se asigura de completa implementare a armistiţiului şi evitarea oricărei provocări” în Siria. Aceste mecanism era dorit de către emisarul special ONU pentru Siria - Staffan de Mistura, dar şi de rebeli, care speră la o blocare a operaţiunilor militare, în contextul în care de la intrarea în vigoare a armistiţiului violenţele s-au dimunat, dar nu s-au oprit complet în Siria.

Rebelii au obţinut susţinerea Moscovei, Teheranului şi Ankarei în vederea unei participări la negocirile de pace care urmează să înceapă la Geneva pe 8 februarie sub egida ONU.

”Nu există o soluţie militară la conflict, care poate să fie soluţionat doar printr-un proces politic”, se arată în documentul semnat de cele trei ţări.

Dar dacă nu există o soluţie militară la acest conflict, care însângerează Siria de aproape şase ani şi care s-a soldat cu peste 310.000 de morţi, o soluţie politică este la fel de dificil de găsit. Declaraţia finală nu a fost semnată de cele două delegaţii siriene, care au refuzat să negocieze în mod direct în cele două zile petrecute la Astana.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.