Ucraina anunţă marţi suspendarea serviciilor consulare destinate bărbaţilor cu vârste cuprinse între q8 şi 60 de ani, după ce ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a anunţat măsuri viitoare în vederea întoarcerii în Ucraina a bărbaţilor aflaţi la vârsta la care pot lupta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe a anunţat o suspendare temporară a primirii unor noi dosare de către serviciile consulare privind categoria cetăţenilor ucraineni menţionaţi”, anunţă într-un comunicat diplomaţia ucraineană, precizând că acest lucru peiveşte bărbaţii cu vârste curpinsă între 18 şi 60 de ani.

Potrivit ministerului, numai furnizarea unor ”cărţi de identitate în vederea întoarcerii în Ucraina” este menţinută în cazul acestei categorii de bărbaţi.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

MĂSURI VIITOARE

Ucraina, care luptă de doi ani împotriva invaziei Rusiei, are nevoie de militari, mai ales în contextul în care Kievul se aşteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă în săptămânile şi lunile următoare.

”Faptul de a se afla în sejur în străinătate nu scuteşte un cetăţean de datoriile pe care le are faţă de patria sa”, a scris pe X Dmitro Kuleba, anunţând că a ordonat ”măsuri de restabilirea echităţii între bărbaţi la vârsta mobilizării în Ucrsina şi cei din străinătate”.

Dmitro Kuleba nu precizează natura acestor măsuri.

El se limitează să anunţe că ministerul ”probabil va furniza clarificări” cu privire la noile proceduri de urmat în vederea ”accesului la servicii consulare”.

Ucraina le interzice bărbaţilor aflaţi la vârsta luptei să călătorească în străinătate - cu câteva excepţii.

Însă, potrivit unor estimări ale presei, zeci de mii de bărbaţi au fugit ilegal din Ucraina, pentru a evita să fie trimişi pe front.

Pe de altă parte, sute de mii de ucraineni trăiau în străinătate înaintea invaziei ruse.

Numeroase personalităţi ucrainene critică anunţul ministrului Kuleba - pe care-l consideră ineficient, dacă nu ilegal.

”Acest lucru nu va obliga niciun bărbat care a plecat în străinătate (...) să se întoarcă în Ucraina şi să se ducă să lupte”, apreciază, pe Facebook, un fost adjunct al ministrului Justiţiei, Serghi Petuhov.

Ucraina, a cărei armată se află în dificultate împotriva trupelor ruse, a adoptat o lege a mobilizării în vederea unei înăspriri a pedepselor recalcitranţilor. Această lege a scăzut vrsta mobilizării de la 27 la 25 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.