Kremlinul îi acuză pe medicii germani care au conchis, în pripă în opinia sa, că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit, în contextul în care medicii ruşi exclud această ipoteză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Analiza medicală a medicilor noştri şi cea a germanilor se coincid complet. Însă concluziile lor diferă. Nu înţelegem această pripă a colegilor germani”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

În opinia lui Peskov, otrăvirea ”este o ipoteză între altele. Însă există multe alte ipoteze medicale”.

AGENŢI NEUROTOXICI PUTERNICI

Medicii de la Berlin care-l îngrijesc pe Navalnîi au anunţat luni că au conchis că acesta a fost intoxicat cu ”o substanţă din grupul inhibitorilor colinesterazei”, dar fără să poată preciza imediat care anume.

Această enzimă poate fi folosită, în doze slabe, împotriva maladiei Alzheimer.

Însă, în funcţie de doză, ea poate fi periculoasă şi poate produce de asemenea agenţi neurotoxici puternici, de tipul agentului neurotoxic noviciok.

Dmitri Peskov insistă asupra faptului că ”nicio substanţă nu a fost identificată” de către medicii germani.

În opinia sa, medicii ruşi au constatat, de asemenea, că Aleksei Navalnîi prezenta un nivel al colinesterazei prea scăzut, dar din acest lucru nu se poate deduce, cu toate acestea, că a fost otrăvit.

”Această scădere (a colinesterazei) poate avea numeroase cauze, mai ales după luarea anumitor medicamente. Trebuie să se stabilească cauza, iar pe această cauză nici medicii noştri şi nici cei germani nu au identificat-o”, a apreciat el.

Rusia ar fi ”recunoascătoare”, dacă se descoperă o substanţă în Germania, a declarat Peskov.

”Nu ştim dacă a avut loc o otrăvire sau nu”, a conchis purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.