Kremlinul a acuzat duminică Occidentul că amplifică artificial tensiunile în jurul Ucrainei, cu declaraţii repetate care sugerează că Rusia este gata să lanseze un atac asupra vecinei sale şi a spus Washingtonului şi aliaţilor săi să oprească o construcţie militară în apropiere, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat sâmbătă că ţara sa are îngrijorări reale, împărtăşite pe scară largă de partenerii din Europa, cu privire la activităţile ruseşti la graniţa cu Ucraina, după ce Ucraina a spus că se teme că Rusia ar putea pregăti un atac.

Oficialii americani, NATO şi ucraineni au făcut declaraţii similare de aproape două săptămâni, referindu-se la ceea ce ei spun că sunt mişcări neobişnuite de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei.

Moscova a respins aceste sugestii ca fiind inflamatorii şi s-a plâns de ceea ce spune că este creşterea activităţii în regiune a alianţei NATO.

În comentarii care urmau să fie difuzate duminică la televiziunea de stat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu poate fi exclusă ”o provocare” în zonă, având în vedere toată retorica americană.

"Această isterie este provocată artificial. Suntem acuzaţi de un fel de activitate militară neobişnuită pe teritoriul nostru de către cei care şi-au adus forţele armate de peste ocean. Adică Statele Unite ale Americii. Nu este chiar logic sau politicos", a spus Peskov”.

Peskov a sugerat că Ucraina probabil caută o modalitate de a-şi rezolva propriile probleme cu forţa.

Rusia a anexat peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014, iar separatiştii susţinuţi de ruşi au ocupat o zonă din estul Ucrainei în acelaşi an.

Peskov a spus că Rusia doreşte ca NATO să înceteze ”concentrarea unui pumn militar” în apropierea graniţelor Rusiei şi să nu mai înarmeze Ucraina cu arme moderne.

Kremlinul a declarat în septembrie că NATO ar depăşi linia roşie a Rusiei dacă şi-ar extinde infrastructura militară în Ucraina.

O navă care transporta două foste bărci de patrulare ale Gărzii de Coastă a SUA, concepute pentru a întări marina ucraineană, a tranzitat sâmbătă strâmtoarea Dardanele.

Ucraina, care se străduieşte să devină membră NATO, a primit un lot mare de muniţie americană la începutul acestui an şi rachete antitanc Javelin, stârnind critici din partea Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.