Rusia împărtăşeşte poziţia potrivit căreia conflictul ucrainean nu trebuie îngheţat, a declarat miercuri pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care, pe de altă parte, spune că este prematur să se vorbească despre o soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina, întrucât „nu există încă premise” pentru aceasta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă Rusia împărtăşeşte punctul de vedere al Occidentului de a nu permite o îngheţare a conflictului din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că "Rusia este solidară" cu această poziţie.

"Rusia are în vedere doar finalizarea unei operaţiuni militare speciale: asigurarea intereselor sale, atingerea obiectivelor Rusiei fie printr-o operaţiune militară specială, fie prin alte mijloace disponibile", a subliniat Peskov, întrebat dacă Rusia ia în considerare, în principiu, îngheţarea conflictului.

Cancelarul german Olaf Scholz declarase anterior că organizarea de discuţii de pace nu ar trebui să aibă ca scop îngheţarea conflictului. Reprezentanţi ai altor ţări occidentale au exprimat, de asemenea, o poziţie similară. Luni, premierul britanic Rishi Sunak a calificat drept fundamental greşite toate planurile de pace care nu prevăd revenirea teritoriilor pe care Ucraina le-a pierdut şi care vor duce doar la îngheţarea conflictului din Ucraina. Kievul a declarat, de asemenea, că iniţiativele de pace nu ar trebui să implice îngheţarea conflictului.

Pe de altă parte, întrebat care dintre planurile de soluţionare paşnică a conflictului propuse de diferite părţi este mai apropiat de Rusia şi dacă Moscova are propriul său plan, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a spus: "Este prematur să vorbim deocamdată despre asta, atât timp cât nu există condiţiile prealabile pentru o soluţionare paşnică, evident. O operaţiune militară specială este în curs de desfăşurare", a adăugat el.

Rugat să precizeze dacă Kremlinul este pregătit să negocieze cu vreun reprezentant al actualului guvern de la Kiev, Peskov a spus că este puţin probabil să se întâmple acest lucru, reamintind că "orice negocieri cu Rusia sunt interzise (în Ucraina)".

În octombrie anul trecut, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret prin care interzice purtarea de discuţii cu liderul rus Vladimir Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.