Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat marţi că omologul rus Vladimir Putin şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski au fost de acord să se întâlnească cu o delegaţie de lideri africani pentru a discuta despre un potenţial plan de pace, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Detaliile nu au fost făcute publice, dar Ucraina a insistat întotdeauna că un plan de pace trebuie să includă o retragere a trupelor ruseşti de pe teritoriul său.

"Discuţiile mele cu cei doi lideri au arătat că aceştia sunt dispuşi să primească lideri africani şi să poarte o conversaţie despre modalităţile de a pune capăt conflictului", a declarat Cyril Ramaphosa într-o conferinţă de presă la Cape Town.

Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski au fost de acord să primească delegaţia în capitalele lor respective, se arată într-un comunicat al preşedinţiei sud-africane.

Planul de pace este susţinut şi de liderii africani din Senegal, Uganda, Egipt, Republica Congo şi Zambia.



Cyril Ramaphosa a declarat că SUA şi Marea Britanie şi-au exprimat un sprijin "prudent" pentru planul de pace, iar secretarul general al ONU a fost, de asemenea, informat cu privire la această iniţiativă.

Considerată unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi africani ai Rusiei, Pretoria pretinde că este imparţială şi s-a abţinut de la votarea oricărei rezoluţii de condamnare a invaziei ruse la ONU.

Săptămâna trecută, Africa de Sud a respins acuzaţiile SUA potrivit cărora ar fi livrat arme Rusiei de la o bază navală din Cape Town, în decembrie.

CITEȘTE ȘI Comandantul Forţelor Terestre sud-africane, locotenent-generalul Lawrence Mbatha, în vizită la Moscova, în urma unor acuzaţii ale SUA cu privire la livrarea de armament sud-african Rusiei

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.