Kievul şi Moscova se acuză joi de noi bombardamente la Centrala Nucleară Zaporijjea, cea mai mare din Ucraina şi din Europa, ocupată de Rusia, iar operatorul ucrainean evocă ”cinci atacuri” în apropierea unui depozit de substanţe radioactive, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cinci noi atacuri au fost semnalate în imediata apropiere a unui depozit de substanţe radioactive”, anunţă societatea ucraineană de stat Energoatom.

Societatea acuză forţe ruse de aceste bombardamente.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Un ocupant prorus, Vladimir Rogov, un membru al administraţiei instalate de Moscova în această regiune ocpată de armata rusă, în sudul Ucrainei, i-a acuzat, la rândul său, într-o postare pe Telegram, pe ”combatanţii (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski” şi evocă tot cinci atacuri, în acelaşi loc şi în acelaşi fel.

”Iarba a luat foc pe o mică suprafaţă, însă nimeni nu a fost rănit”, se arată în comunicatele rus şi ucrainean.

Cele două surse au anunţat apoi alte cinci atacuri cu proiectile, care au căzut în apropierea unei cazărmi de pompieri aflate în apropierea centralei.

Vladimir Rogov a acuzat că aceste bombardamente au fost efectuate cu lansatoare multiple de rachetă şi cu piese de artilerie grea de pe malul drept al Niprului.

El a acuzat oraşul Marhaneţ, unde 13 civili ucraineni au fost ucişi miercuri în bombardamente ruse, potrivit autorităţilor ucrainene.

Mai multe bombardamente cu privire a care se acuză reciproc cele două părţi au vizat săptămâna trecută centrala Nucleară Zaporijjea, alimentând temeri cu privire la o catastrofă nucleară.

Situaţia la Zaporijjea provoacă îngrijorarea comunităţii internţaionale.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat joi cu privire la riscul unei ”catastrofe”.

Trupe ruse au preluat controlul centralei la 4 martie, la scurt timp de la lansarea invaziei Ucrainei, la 24 februarie.

”Instalaţia nu trebuie folosită în cadrul operaţunilor militare”, a subliniat secretarul general al ONU, îndemnând la delimitarea unui ”perimetru demilitarizat în vederea asigurării securităţii zonei”.

Guterres face aceste declaraţii în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă, joi, pentru a discuta despre situaţie, la cererea Rusiei.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat că directorul general Rafael Grossi urmează să informeze Consiliul de Securitate al ONU ”despre situaţia în domeniul siguranţei şi securităţii nucleare” a centralei Zaoporijjea şi cu privire la ”eforturi (pe care le depune) pentru a se conveni o misiune de experţi AIEA în instalaţie cât mai rapid posibil”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.