Ucraina l-a convocat marţi pe ambasadorul Ungariei la Kiev pentru a-i transmite o notă de protest faţă de comentariile "denigratoare" făcute de premierul ungar Viktor Orban, cerând Budapestei să înceteze cu "retorica antiucraineană", relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadorului Istvan Ijdjarto i-a fost transmis "un protest ferm în legătură cu recentele declaraţii denigratoare ale premierului Ungariei, Viktor Orban", a precizat Ministerul de Externe de la Kiev.

Ambasadorul Ungariei a fost convocat de Ministerul de Externe după ce Viktor Orban a declarat că Ucraina este o ţară lipsită de control şi a comparat-o cu Afganistanul.

"Diplomatului maghiar i s-a atras atenţia că retorica antiucraineană, care se aude de mult timp din partea conducerii ungare, este absolut inacceptabilă şi aduce prejudicii grave relaţiilor ucraineano-ungare", arată MAE ucrainean. "Partea ungară a fost îndemnată să oprească această tendinţă negativă pentru a evita consecinţe ireparabile pentru relaţiile bilaterale", adaugă comunicatul MAE ucrainean.

Ungaria a criticat sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, afirmând că acestea nu au reuşit să slăbească Moscova în mod semnificativ şi riscă să distrugă economia europeană. Budapesta a decis, de asemenea, să nu trimită arme în Ucraina.



Şi anul trecut Kievul a transmis o notă de protest Budapestei după ce Viktor Orban a mers la un meci de fotbal purtând un fular care înfăţişa unele teritorii ucrainene ca făcând parte din Ungaria.

Cele două ţări au avut, de asemenea, disensiuni în ultimii ani din cauza a ceea ce Ungaria spune că ar fi limitări ale dreptului etnicilor maghiari din Ucraina de a-şi folosi limba maternă, în special în educaţie, după ce Kievul a adoptat în 2017 o lege ce restricţionează utilizarea limbilor minoritare în şcoli.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.