Ucraina denunţă îndemnuri ruse la ”spânzurarea” sau la altă ”moarte umilitoare” a combatanţilor regimentului ucrainean Azov, după un atac vizând o închisoare în care erau închişi unii dintre aceşti combatanţi luaţi prizonieri, un atac soldat cu peste 50 de morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Citiţi asta când ei vă spun că Rusia nu trebuie izolată. Nu există nicio diferenţă între diplomaţii ruşi care îndeamnă la execuţia prizonierilor de război ucraineni şi trupele ruse care fac acest lucru la Olenivka. Ei sunt cu toţii coplici ai acestor cime de război şi trebuie să dea socoteală pentru ele”, a denunţat sâmbătă, într-o postare pe Twitter, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

El reacţiona astfel după ce Ambasada Rusiei în Regatul Unit a postat vineri seara un mesaj pe Twitter, în limba engleză, marcat ca ”încălcând regulile Twitter privind comportamentul plin de ură”, dar care a fost menţinut ca ”putând să prezinte un interes pentru public”.

”Combatanţii Azov merită să fie executaţi, dar nu cu plutonul de execuţie, ci prin spânzurare. Ei nu sunt militari adevăraţi. Merită o moarte umilitoare”, scrie ambasada.

”Rusia este un stat terorist. În secolul XXI, numai sălbaticii şi teroriştii pot să spună, la nivel diplomatic, că oamenii merită să fie executaţi prin spânzurare”, a reacţionat într-o postare pe Twitter şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski Andrii Iermak.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat vineri seara drept o ”crimă de război rusă deliberată” bombardarea vineri a Închisorii la Olenivka, în regiunea Doneţk, pe teritoriul ocupat de ruşi în estul Ucraina.

Moscova a acuzat iniţial Kievul.

Comitetul rus de anchetă a acuzat forţe ucrainene de faptul că au ”tras asupra închisorii în care sunt deţinuţi membri ai Regimentului Azov cu proiectile americane ale sistemului american HIMARS”.

Regimentul Azov s-a făcut remarcat în apărarea Mariupolului, un oraş ucrainean considerat strategic în sud-estul Ucrainei, cucerit de către ruşi.

După mai multe săptămâni de asediu şi rezistenţă în oţelăria Azovstal, aproximativ 2.500 de combatanţi ucraineni s-au predat, în mai, armatei ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.