Kârgâzstanul şi Tadjikistanul nu au raportat sâmbătă niciun incident major peste noapte, indicând că un acord de încetare a focului convenit după luptele intense de vineri a rămas în vigoare, în pofida acuzaţiilor de bombardamente sporadice din partea ambelor părţi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două foste republici sovietice s-au ciocnit săptămâna aceasta pentru o dispută la graniţă, acuzându-se reciproc că au folosit tancuri, mortiere, artilerie cu rachete şi drone de asalt pentru a ataca aşezările din apropiere.

Problemele graniţelor din Asia Centrală provin în mare parte din epoca sovietică, când Moscova a încercat să împartă regiunea între grupuri ale căror aşezări erau adesea situate în mijlocul celor ale altor etnii.

Kârgâzstanul, care a declarat vineri că 24 dintre cetăţenii săi au fost ucişi şi alţi zeci răniţi, în urma violenţelor, a acuzat forţele tadjice că i-a bombardat avanposturile de frontieră de mai multe ori, sâmbătă.

Tadjikistanul nu a oferit un număr oficial al victimelor, dar surse de securitate au spus că cel puţin şapte persoane au fost ucise vineri.

Poliţiştii de frontieră tadjici au declarat sâmbătă că unul dintre avanposturile lor dintr-o zonă diferită a fost bombardat.

Dar administraţia provinciei Sughd din nordul Tadjikistanului, unde au izbucnit ciocnirile, a declarat sâmbătă că tensiunile se diminuează în zona de graniţă.

”Ca urmare a întâlnirilor dintre delegaţiile tadjice şi kârgâze, situaţia de la graniţă se stabilizează, oamenii revin la viaţa normală”, se arată într-un comunicat.

Ambele ţări găzduiesc baze militare ruseşti şi sunt membre ale mai multor blocuri militare şi economice conduse de Rusia.

Preşedintele tadjic Emomali Rakhmon şi omologul său kârgâz Sadir Japarov au participat săptămâna aceasta la o întâlnire a unui organism regional condus de Rusia şi China, când au izbucnit violenţele la graniţă.

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Moscova, a declarat sâmbătă că folosirea forţei în conflictul de la graniţa Kârgâz-Tadjik este inacceptabilă, a raportat Interfax.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.