Un procuror din Texas, Gocha Allen Ramirez, a abandonat procedurile judiciare angajate împotriva unei tinere, Lizelle Herrera, în vârstă de 26 de ani, acuzată de crimă, la câteva zile după ce a avortat, ceea ce a condus la o moblizare naţională în jurul cazului său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lizelle Herrera a fost arestată la 7 aprilie şi a fost acuzată de de faptul că a ”cauzat cu bună ştiinţă moartea unei persoane prin avort”, potrivit autorităţilor dintr-un comitat texan situat la frontiera cu Mexicul.

Ea a fost eliberată după plata unei cauţiuni în valoare de 500.000 de dolari.

Un procuror a abandonat procedurile judiciare lansate împotriva tinerei luni, potrivit unui document judiciat pe care AFP scrie că l-a consultat.

”În urma examinării legislaţiei în vigoare în Texas, este clar că doamna Herrera nu poate şi nu trebuie să fie inculpată cu prvire la faptele care-i sunt reproşate”, apreciază într-un comunicat procurorul Gocha Allen Ramirez.

Procurorul apreciază însă că autorităţile locale au avut dreptate să o aresteze ”în urma unei semnalări la spital”, deoarece ”ignorarea faptelor ar fi însemnat să-şi încalce datoria”.

Este neclar dacă legea adoptată în Texas în septembrie 2021, care interzice întreruperea voită a sarcinii după şase săptămâni de sarcină, a fost folosită ca bază în vederea inculpării iniţiale.

Însă acest caz relevă o sensibilitate puternică faţă de avort în Statele Unite, în contextul în care proiecte de lege privind avorttul - restrictive sau protectoare - apar în număr tot mai mare în congrese ale unor state, înaintea unei hotărâri a Curţii Supreme, susceptibilă să răstoarne cadrul legal aflat în vigoare de peste 50 de ani.

”Suntem alături de Lizelle şi de toate persoanele din texas care încearcă să beneficieze de îngrijiri, în pofida barierelor şi obstacolelor sistematice”, subliniază organizaţia Planned Parenthood, care gestionează numeroase clinici care partică avortul în întreaga ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.