Lupta fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, pentru a evita extrădarea în Statele Unite a primit un impuls uriaş luni, când Înalta Curte din Londra a decis că asigurările SUA privind cazul său nu au fost satisfăcătoare şi că acesta va avea parte de o audiere completă a apelului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În martie, Înalta Curte i-a acordat provizoriu lui Assange, în vârstă de 52 de ani, permisiunea de a face apel din trei motive. Dar a oferit totodată Statelor Unite posibilitatea de a da asigurări satisfăcătoare că nu vor solicita pedeapsa cu moartea şi că îi vor permite să se bazeze pe dreptul la libertatea de exprimare prevăzut de Primul Amendament, în cadrul unui proces.

Într-o scurtă hotărâre, doi judecători de la Înalta Curte au declarat luni că argumentele SUA nu au fost suficiente şi au spus că vor permite ca apelul să continue, pentru a asculta argumentul său conform căruia ar putea fi discriminat atunci când va fi judecat în SUA pentru spionaj, pentru că, fiind născut în Australia, este cetăţean străin şi ar putea să nu beneficieze de Primul Amendament.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Sute de protestatari s-au adunat în faţa tribunalului înainte de această decizie-cheie, o mare victorie după 13 ani de lupte juridice.

Vestea a fost întâmpinată în afara tribunalului cu un ropot de aplauze şi urale. Echipa de avocaţi a lui Assange declarase că, dacă pierdea, putea fi într-un avion peste Atlantic în 24 de ore.

Avocatul său, Edward Fitzgerald, le-a spus judecătorilor că nu ar trebui să accepte asigurările date de procurorii americani că Assange, născut în Australia, se poate baza pe drepturile şi protecţia acordate de Primul Amendament, întrucât instanţele americane nu ar fi obligate să facă acest lucru. "Noi spunem că aceasta este o asigurare vădit inadecvată", a declarat el în faţa instanţei.

Statele Unite au declarat, în schimb, că garanţia privind Primul Amendament este suficientă. James Lewis, care reprezintă autorităţile americane, a declarat că Assange nu va fi discriminat din cauza naţionalităţii sale în niciun proces sau audiere în SUA.

Pe de altă parte, Fitzgerald a acceptat o asigurare separată că Assange nu va fi condamnat la pedeapsa cu moartea, spunând că SUA au oferit o "promisiune fără echivoc de a nu-l acuza de nicio infracţiune capitală".

Echipa de avocaţi a lui Asaange a fost bucuroasă după ce s-a luat decizia. Fitzgerald a declarat că ar putea trece luni de zile până când apelul va fi audiat.

Julian Assange este urmărit penal în Statele Unite pentru scurgeri de documente militare şi diplomatice clasificate începând din 2010. Guvernul britanic a fost de acord cu extrădarea sa în 2022.

În conformitate cu legea americană privind spionajul, el ar putea fi condamnat la câteva decenii de închisoare.

Julian Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra timp de şapte ani, când au început problemele sale juridice, înainte de a fi încarcerat în 2019 pentru că nu a respectat condiţiile eliberării sale condiţionate. Anul trecut, el a fost iniţial refuzat de justiţie în încercarea sa de a face apel împotriva extrădării sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.