Justiţia americană a identificat 170 de suspecţi în violenţele de la Capitoliu de miercurea trecută şi anticipează ”sute” de inculpări în următoarele luni, inclusiv cu privire la ”răzvrătire”, anunţă Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Justiţia a reţinut, pentru moment, ”capetele de acuzare cele mai simple, pentru a acţiona cât mai rapid posibil”, precum ”pătrundere ilegală” sau ”purtarea neautorizată de arme”, a anunţat marţi procurorul federal al Washingtonului Michael Sherwin.

Însă aceste acuzaţii pot fi reîncadrate ulterior, iar ”noi intenţionăm să reţinem infracţiuni majore precum răzvrătirea şi conspiraţia” cu privire la faptele garve, a anunţat el într-o conferinţă de presă.

O celulă alcătuită din procurori cu experienţă în dosare de securitate naţională şi de corupţie a fost înfiinţată în vederea pregătirii acuzaţiilor de acest tip, fapte care pot fi pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare, a precizat el.

”Cred că amploarea acestei anchete şi acestor cazuri sunt fără precedent, nu doar în istoria FBI, ci probabil în istoria Departamentului Justiţiei”, a declarat procurorul.

Sute de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt şi aupătruns în sediul Congresului, la Washington, la 6 ianuarie, semănând haos şi violenţă, în timp ce congresmenii certificau victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Poliţia federală (FBI) a mobilizat imediat echipe în vederea identificării participanţilor la acest asalt, cu ajutorul numeroaselor fotografii şi înregistrări video postate pe reţele de socializare.

Până în prezent au fost inculpate aproximativ 70 de persoane - inclusiv reprezentanţi ai unor mişcări, precum Jake Angeli, care purta o căciulă de bizon, sau Richard Barnett, care a pozat cu picioarele pe biroul preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Aceste persoane au apărut în fotografii amplu postate pe reţele de socializare, examinate minuţios de către anchetatori.

Peste 100.000 de fotografii, înregistrări video şi alte documente au fost examinate de săptămâna trecută, a anunţat adjunctul directorului FBI din Washington Steven D'Antuono, potrivit Reuters.

Bombe artizanale au fost descoperite la Capitoliu, în apropierea unor bitouri ale partidelor Democratşi republican.

”Ele (bombele) erau reale, cu detonatoare şi cronometre adevărate”, a subliniat Michael Sherwin.

Ancheta este necesar să stabilească dacă era vorba despre o diversiune care să ţină ocupată Poliţia Capitoliului la momentul asaltului sau despre un plan ”mai malefic”, a anunţat el.

FBI a emis avize de căutare şi apeluri către martori şi a difuzat recent fotografii cu un bărbat suspectat că pus bombe artizanale la comitetele naţionale democrat şi republican.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.