Premierul Justin Trudeau a prezentat scuze în numele Canadei după ce un ucrainean care a luptat pentru o unitate nazistă a fost aplaudat în parlament, relatează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aceasta este o greşeală care a ruşinat profund parlamentul şi Canada", a declarat miercuri Trudeau.

Preşedintele Camerei Comunelor, Anthony Rota, care şi-a asumat responsabilitatea pentru invitarea lui Yaroslav Hunka, 98 de ani, a demisionat marţi.

Incidentul a atras un val de critici la nivel global.

De asemenea, Trudeau i-a prezentat scuze direct liderului ucrainean Volodimir Zelenski, care era în vizită în Canada şi prezent în parlament, spunând: "Canada regretă profund".

Liderul ucrainean s-a aflat printre cei care au fost fotografiaţi aplaudându-l pe Hunka, o imagine care a fost exploatată în propaganda rusă.

"Toţi cei care am fost vineri în Parlament regretăm profund că ne-am ridicat în picioare şi am aplaudat, chiar dacă am făcut-o fără să cunoaştem contextul", a declarat Trudeau. "A fost o violare îngrozitoare a memoriei milioanelor de oameni care au murit în Holocaust".

El a spus că ceea ce s-a întâmplat a fost "profund, profund dureros" pentru poporul evreu şi pentru multe milioane de oameni care au fost ţinta genocidului nazist.

Hunka, care a luptat într-o unitate nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost ovaţionat în picioare şi a fost lăudat ca un "erou" ucrainean şi canadian.

El a servit în Divizia 14 Waffen-SS Grenadier, o unitate voluntară formată în mare parte din etnici ucraineni sub comanda nazistă.

Membrii diviziei sunt acuzaţi că au ucis civili polonezi şi evrei, deşi unitatea nu a fost găsită vinovată de crime de război de către un tribunal.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.