Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune ARD că separarea Marii Britanii de UE “nu este un divorţ amiabil”, dar „nici povestea de iubire nu a fost chiar intensă”, relatează Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Executivului de la Bruxelles a subliniat că nu există nici un motiv pentru a aştepta până când David Cameron va fi înlocuit în funcţie, în luna octombrie, pentru a începe negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. El a precizat că acest proces pentru definirea noii relaţii dintre Londra şi blocul comunitar trebuie să înceapă “imediat".

„Britanicii au decis că vor să iasă din Uniunea Europeană, deci nu are nici un rost să aşteptăm până în octombrie să încercăm să negociem termenii plecării lor. Aş vrea să încep imediat”, a afirmat el.

Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi premierul olandez a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, Mark Rutte, au subliniat că blocul comunitar este pregătit să lanseze rapid negocierile cu Marea Britanie privind temenii şi condiţiile retragerii sale din Uniunea Europeană.

Cei patru oficiali au transmis şi un mesaj de unitate a blocului comunitar după decizia britanică. „Uniunea este cadrul viitorului nostrum comun. Suntem legaţi de istorie, geografie şi interese comune şi ne vom dezvolta cooperarea pe aceste baze”, au subliniat ei.

Premierul David Cameron a afirmat că sarcina activării Articolului 50 îi va reveni succesorului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.