Juan Guaido, împiedicat de poliţie să intre în hemiciclu, a fost reales preşedinte al Parlamentului venezuelean de către deputaţii opoziţiei, într-un vot organizat în sediul unui ziar, după ce un ales rival a revenicat postul cu susţinerea opoziţiei chaviste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Jur în faţa lui Dumnezeu şi poporului Venezuelei să respect” Constituţia în calitate de ”preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar”, a declarat duminică, după scrutin Juan Guaido, pe care peste 50 de ţări, în frunte cu Statele Unite, îl recunosc preşedinte interimar de aproape un an de zile.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo l-a felicitat ”pentru realegerea sa” la conducerea Parlamentului şi a condamnat ”eforturile fără succes” ale şefului chavist al statului Nicolas Maduro de ”a nega voinţa Adunării Naţionale democratic alese”.

Maduro l-a recumoscut imediat pe candidatul rival, Luis Parra, şi şi-a exprimat bucuria faţă de faptul că Juan Guaido a fost ”înlăturat”.

Liderul opoziţiei intenţionează, prin dubla sa funcţie, să-şi continue ”lupta” - până în prezent zadarnică - de a-l îndepărta de la putere pe moştenitorul politic al lui Hugo Chavez, pe care-l cataloghează drept un ”uzurpator” în urma alegerilor pe care le denunţă drept ”frauduloase” din 2018.

O sută din cei 167 de deputaţi din cadrul Adunării Naţionale l-au ales, dintre care unii sunt urmăriţi în justiţie în cadrul a ceea ce opoziţia denunţă drept o ”persecuţie politică” din partea puterii.

Votul a fost organizat în sediul ziarului El Nacional, în centrul Caracasului, şi nu în hemiciclu. Forţele de ordine i-au împiedicat pe Juan Guaido, deputaţii opoziţiei şi presa să intre în sediul Parlamentului.

În absenţa lui Juan Guaido, Luis Parra, un deputat rival dar care se declară în continuare din cadrul opoziţiei, a luat un megafon şi s-a declarat, la tribună, noul preşedinte al Parlamentului.

În paralel armata şi poliţia au continuat să-i refuze accesul în clădire lui Juan Guaido. Opozantul a încercat să sară gardul, dar a fost respins de către un militar echipat cu un scut şi a fost împins de alţi militari.

Opoziţia - majoritară în Parlamentul unicameral - a denunţat tratamentul aplicat lui Guaido şi gestul lui Parra. Deputatul a acţionat ”fără vot şi fără cvorum”, şi-a exprimat ea indignarea, evocând o ”lovitură de stat parlamentară”.

Grupul de la Lima, o instanţă regională formată cu scopul de a căuta o ieire din criza din Venezuela, a condamnat recursul la forţă în vederea împiedicării accesului în Parlament.

Ecuadorul a protestat, într-un comunicat al Ministerului ecuadorian de Externe, faţă de ”folosirea abuzivă a forţei de către regimul lui Nicolas Maduro”.

Guvernul agrentinian a apreciat că recurgerea la forţă cu scopul de a ”împiedica” funcţionarea Adunării legislative înseamnă ”a te condamna la izolare internaţională”.

Statele Unite, aliatul lui Guaido, a evocat o tentativă ”disperată” de a-l înlocui.

Brazilia l-a acuzat pe Maduro de ”blocarea cu forţa a votului legitim şi a realegerii lui Juan Guaido”.

”TU VEI FI TRECUTUL”

Juan Guaido se declara de mai multe săptămâni sigur de realegerea sa la conducerea Parlamentului şi de obţinerea celor 84 de voturi necesare în acest sens.

Însă Luis Parra consideră că a fost ales în regulă. El a anunţat că 81 dintre cei 140 de deputaţi prezenţi au votat cu el.

Deputatul chavist Pedro Carreño a declarat pentru AFP că sesiunea a avut loc în prezenţa a 150 de aleşi, dintre care 84 au votat cu Luis Parra, reprezentând majoritatea simplă în Parlament.

Luis Parra a fost exclus din Partidul Primero Justicia (opoziţie), după ce un site l-a acuzat că a luat mită. În pofida excluderii sale, el afirmă în continuare că face parte din opoziţie.

Înaintea sesiunii, José Brito, un deputat din opoziţie afectat de acelaşi scandal de presupusă corupţie, l-a apostrofat puternic pe Juan Guaido. ”Ai fi putut încarna viitorul, dar azi vei fi trecutul”, i-a transmis el, anunţând candidatura lui Luis Parra împotriva lui Juan Guaido.

Guaido acuză Guvernul că a dat mită unor deputaţi pentru a trece în tabăra opusă.

Prin statutul său, Juan Guaido intenţionează să obţină o a doua şansă de a continua înfruntarea lui Nicolas Maduro, pe care-l acuză de criza economică şi socială care zdruncină Venezuela.

Opozantul în vârstă de 38 de ani nu şi-a atins obiectivul, proclamat la începutul lui 2019, de ”a pune capăt uzurpării”.

Manifestaţii împotriva lui Maduro mobilizează tot mai puţini venezueleni, iar îndemnul la revoltă lansat de către Juan Guaido la 30 aprilie armatei a răsuflat de mult.

Nicolas Maduro se bucură în continuare de susţinerea Rusiei, Cubei şi Chinei, dar mai ales a armatei, cheia de boltă a sistemului politic venezuelean.

În practică, Adunarea Naţională nu mai are nicio putere. Activitatea legislativă este susţinută din 2017 de Adunarea Constituantă, alcătuită numai din chavişti.

Această Constituantă este însărcinată, de asemenea, să convoace alegeri legislative, care urmează să iabă loc anul acesta. Însă Juan Guaido şi partidele care-l susţin anunţă că vor să boicoteze scrutinul, întrucât este organizat de către Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.