Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido a acuzat Guvernul lui Nicolas Maduro de faptul că a ”asasinat” un consilier municipal de la Caracas, membu al partidului său, Voluntad Popular, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Edmundo Rada, alias "Pipo", a ”dispărut” miercuri, iar corpul acestuia a fost găsit joi ”calcinat, cu două gloanţe în ceafă”, a anunţat Guaido joi într-o conferinţă de presă.

”Este vorba despre un asasinat comis de dictatură (...). Indicii clare arată că motivul este politic”, a mai declarat liderul opoziţiei, recunoscut de peste 50 de ţări preşedinte interimar al Venezuelei.

Juan Guaido încearcă să-l înlăture pe Nicolas Maduro de la putere din ianuarie. El îl cataloghează pe şeful statului drept un ”dictator” şi ”uzurpator”, în urma unor alegeri prezidenţiale ”frauduloase” în 2018 care i-au permis să rămână la putere.

Fără să prezinte vreo probă în acest sens, Juan Guaido a arătat cu degetul Forţele de Acţiune Speciale (FAES), o unitate de intervenţie împotriva crimei organizate foarte controversată.

Aceste trupe sunt acuzate de ONG-uri locale de încălcări ale drepturilor omului şi de execuţii extrajudiciare, iar Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a îndemnat la desfiinţarea lor.

Autorităţile nu au reacţionat imediat cu privire la moartea lui Edmundo Rada, care era consilier la Sucre, una dintre municipalităţile din Caracas, şi făcea parte din Voluntad Popular, partidul lui Juan Guaido.

Edmundo Rada era foarte angajat social la Petare, un cartier popular din capitala venezueleană, un oraş cu o rată a criminalităţii între cele mai mari din America Latină.

Juan Guaido a dezvăluit de asemenea că descoperirea corpului lui Edmundo Rada a avut loc concomitent cu alegerea Venzuelei în Comitetul ONU al Drepturilor Omului, o alegere criticată de ONG-uri, Statele Unite şi o serie de ţări latino-americane ostile lui Nicolas Maduro.

”În ziua în care un mecanism al ONU permite unei dictaturi ca cea a lui Maduro să se aşeze într-un scaun scăldat în sânge (...) este asasinat Edmundo Rada", a declarat el.

Într-un raport publicat în iulie, Michelle Bachelet a tras un semnal de alarmă cu privire la ”erodarea statului de drept” în Venezuela.

Ea a anunţat că 5.287 de persoane au fost ucise în 2018 în cazuri de ”rezistenţă faţă de autoritate”, potrivit unor date furnizate de Guvenul venezuelean.

De la 1 ianuarie şi până la 19 mai 2019, alte 1.569 de persoane au fost ucise, tot potrivit Caracasului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.