Unul dintre reprezentanţii contestării de la Hong Kong, Joshua Wong, şi doi activişti de prim-plan au fost plasaţi luni în detenţie provizorie, după ce au pledat ”vinovat” de acuzaţii cu privire la rolul pe care l-au jucat în manifestaţii din 2019, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joshua Wong, în vârstă de 24 de ani, şi-a anunţat anterior intenţia de a pleda vinovat - în cadrul procesului împotriva sa, luni - cu privire la o manifestaţie ilegală.

El este judecat împreună cu doi disidenţi celebri - Ivan Lam şi Agnes Chow - cu privire la o manifestaţie în faţa sediului central al Poliţiei din Hong Kong, vara trecută.

”Am hotărât toţi trei să pledăm vinovat de toate capetele de acuzare”, le-a spus jurnaliştilor, la sosirea sa la tribunal, Joshua Wong.

”Vom continua să luptăm pentru libertate şi nu este momentul să ne înclinăm în faţa Beijingului şi nici să ne predăm”, a subliniat cel care a fost, în 2014, faţa ”Mişcării Umbrelelor”.

Fosta colonie britanică s-a confruntat în 2019 cu cea mai gravă criză politică de când a fost retrocedată Beijingului în 1987, prin manifestaţii aproape zilnice, de denunare a acaparării tot mai mari a Chinei în regiunea semiautonomă.

În pofida amplorii acestei mobilizări, marcată de defilări la care au participat peste un milion de oameni, Executivul local, pro-Beijing, nu le-a făcut nicio concesie importantă manifestanţilor.

Autorităţile de la Hong Kong au ripostat, dimpotrivă, printr-o reprimare aprigă a mişcării în favoarea democraţiei.

Procesul celor trei activişti în favoarea democraţiei a început luni în contextul în care controlul asupra fostei colonie britanică este preluat în forţă de către Beijing, care a impus regiunii semiautonome o lege foarte controversată în domeniul securităţii naţionale în urma contestării populare din 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.