Prima întâlnire virtuală între preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping urmează să aibă loc luni, potrivit CNN şi site-ului Politico, care ctează surse anonime, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi au discutat la telefon în două rânduri, însă acest summit este o ocazie ca cele două superputeri să continue dialogul, în contextul în care relaţiile Beijingului cu Washingtonul se află la cel mai slab nivel într-o serie de subiecte - de la comerţ la drepturile omului, trecând prin ambiţiile regionale ale Chinei.

Principiul acestei întâlniri online - prima videoconferinţă de la instalarea la putere a democratului, în ianuarie - a fost anunţat în octombrie de către Casa Albă.

Întrebat despre această reuniune într-o conferinţă de presă, joi, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că cei doi şefi de stat au ”convenit să meninţă contacte frecvente prin mijloace multiple”.

”În prezent, China şi Statele Unite comunică strâns cu privire la aranjamente specifice în vederea summitului liderilor”, a adăugat el.

La Anchorage, în Alaska, au organizat Statele Unite şi China, în martie, prima lor reuniune faţă în faţă de la instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden.

Această reuniune a condus la o etalare fără precedent a unor dezacorduri între primele două puteri ale lumii.

Tensiunile au crescut cu un nivel în ultimele săptămâni, cu privire la soarta Taiwanului, pe care autorităţile chineze îl consideră o provincie care trebuie să revină sub tutela lor.

Xi Jinping a avertizat joi împotriva unui context demn de ”Războiul Rece” în regiunea Asia-Pacific, unde Statele Unite caută să contracareze ambiţiile Beijingului.

Liderul chnez s-a declarat, însă, ”pregătt să lucreze” împreună cu Statele Unite.

Joe Biden dă asigurări că vrea să coopereze cu autorităţile chineze în anumite provocări, precum modificările climatice.

În acest dosar, Beijingul şi Washingtonul şi-au anunţat miercuri, la Glasgow, intenţia de a-şi intensifica eforturile în lupta împotriva încălzirii globale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.