Fostul vicepreşedinte american Joe Biden, acuzat de un sărut considerat deplasat, a fost nevoit să se apere de orice gest ”nepotrivit”, însă este vizat, mai larg, din cauza raportului său cu femeile, într-o polemică ce i-ar putea afecta candidatura la fotoliul de la Casa Albă, reltează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În decursul numeroşilor ani de campanie şi viaţă publică, am stâns nenumărate mâini, am îmbrăţişat, am oferit numeroase expresii de afecţiune, de susţinere şi alinare”, a reacţionat el într-un comunicat.

”Nici măcar o dată - vreodată - nu m-am gândit că am acţionat în mod nepotrivit”, a adăugat acest veteran al politicii, care se află pentru moment în fruntea sondajelor în vederea alegerilor primare democrate, înainte să fi intrat măcar în cursă.

”Dacă se sugerează că acesta este cazul, voi asculta respectuos. Dar nu aceasta a fost intenţia mea vreodată”, a subliniat el.

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, cunoscut ca atingând femeile, a fost acuzat vineri de către Lucy Flores, în vârstă de 39 de ani, o fostă aleasă democrată din Adunarea statului Nevada, de un sărut deplasat în 2014, într-un miting de campanie.

Ea şi-a reiterat acuzaţiile duminică, la CNN.

”L-am simţit pe Joe Biden apărând de nicăieri, punându-şi mâinile pe umerii mei, apropiindu-se foarte mult de mine pe la spate, aplecându-se, mirosindu-mi părul şi sărutându-mă uşor pe creştetul capului”, a povestit ea.

”A fost şocant”, ”nu te poţi aştepta la genul acesta de intimitatea din partea cuiva atât de puternic, cu care n-ai nicio relaţie”, a spus ea.

După ce l-a lăsat pe purtătorul său de cuvânt să-l apere, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a intrat în prima linie duminică.

”Nu-mi amintesc, poate, de aceste momente în acelaşi fel”, a scris el într-un comunicat.

Însă, în opinia sa, vremurile s-au schimbat, ”iar femeile simt că pot şi trebuie să povestească ceea ce au trăit, iar bărbaţii trebuie să le asculte”.

”Este ceea ce voi face eu”, a promis el, prezentându-se drept un ”avocat” neobosit al cauzei femeilor.

Acuzaţia nu este nevinovată, în aceste alegeri prezidenţiale, după valul #MeToo, care a doborât numeroase personalităţi, inclusiv politicieni, din cauza hărţuirii sexuale.

Joe Biden are deja imaginea unui ”bărbat bătrân alb” în rândul unor candidaţi democraţi de o tinereţe şi o diversitate fără precedent, iar recent a fost nevoit să-şi ceară scuze cu privire la modul în care a gestionat o audiere parlamentară, în 1991, a unei femei care acuza un candidat la Curtea Supremă de hărţuire sexuală.

Potrivit lui Lucy Flores, , care l-a susţinut în alegerile prezidenţiale din 2016 pe socialistul Bernie Sanders, care candidează din nou în alegerile primare din 2020, şi care a asistat sâmbătă la lansarea campaniei altui democrat, Beto O'Rourke, comunicatul său nu este suficient.

”Dacă vorbim despre asta astăzi” ”este pentru că el intenţionează să candideze la preşedinţie”, a recunoscut ea fără ocolişuri, apreciind că nu este vorba despre un incident izolat şi că acest comportament al său faţă de femei îl ”descalifică”.

”Dacă el spune că nu crede că era nepotrivit, atunci, sincer, este un pic deconectat”, a adăugat acuzatoarea.

Această suspiciune a fost preluată imediat de către Kellyanne Conway, consiliera lui Donald Trump la Casa Albă.

”Cred că Joe Biden are o problemă mare, pentru că el numeşte asta afecţiune şi strângeri de mână” în loc ”să se scuze”, a declarat ea la Fox News.

Însă, un semn că polemica riscă să ia amploare este faptul că unii candidaţi democraţi s-au distanţat, în contextul în care există speculaţii cu privire la momentul în care Joe Biden va intra în mod oficial în cursă.

”Asta arată că trebuie să schimbăm în mod fundamental cultura acestei ţări şi să creăm un mediu în care femeile să se simtă în largul lor şi în siguranţă”, a declarat Bernie Sanders la CBS.

Mai direct, guvernatorul statului Colorado John Hickenlooper  a catalogat povestea lui Lucy Flores drept ”foarte tulburătoare”. ”Femeile trebuie să fie ascultate, iar noi trebuie să începem să le credem”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.