Casa Albă anunţă că Joe Biden l-a ales pe Kurt Campbell, arhitectul politicii sale privind China, ca viitor număr doi al diplomaţiei americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatul, în care preşedintele dispune de o majoritate fragilă, urmează să confirme numirea acestui specialist în Asia în postul de adjunct al secrtarului de Stat Antony Blinken.

Kurt Campbell este considerat marele aritect al politicii lui Joe Biden privind China, cu care Statele Unite au relaţii foarte tensionate.

Nominalizarea sa, în contextul în care Executivul american se află în prima linie a Războiului din Ucraina şi a Războiului Israel-Hamas, semnalează faptul că rivalitatea Washingtonului cu Beijingul rămâne o axă prioritară a politicii externe a preşedintelui democrat.

Joe Biden a declarat în mai multe rânduri că vrea să facă Chinei o concurenţă aprigă - ideologică, strategică, economică sau tehnologică -, dar că vrea să evite ca această competiţie să se transforme într-un război.

Acest lucru s-a tradus în investiţii masive în aparatul indutrial american şi într-o activitate diplomatică aprigă în vederea unei aprofundări şi lărgiri a alianţelor Statelor Unite în Asia, un lucru pe care Beijingul îl vede cu ochi foarte răi.

Relaţiile între cele două superputeri, deja foarte tensionate, s-au deteriorat la începutul anului, după survolarea teritoriului american de către un balon chinezesc.

Activitatea diplomatică a fost reluată însă, iar Joe Biden speră la un tête-à-tête cu omologul său chinez Xi Jinping în marja unui summit la San Francisco.

Kurt Campbell şi-a făcut apariţia în prim-planul scenei diplomatice şi politice în preşedinţia lui Barack Obama, articulând ceea ce s-a catalogat apoi un ”pivot” către Asia al politicii externe a Statelor Unite.

Acesta este de altfel titlul uneia dintre numeroasele cărţi publicate de către acest diplomat.

O personalitate de neocolit a scenei ”think tank”-urilor politicii externe de la Washington şi fondatorul unei firme de consultanţă, el a străbătut regiunea Asia-Pacific timp de mai mulţi ani, unde şi-a făcut convingerea că Statele Unite este necesar să ia mai mult în serios ambiţiile chineze.

Originar din California, el s-a dus să studieze muzica şi filosofia la Erevan pe când Armernia era o republică sovietică.

El este considerat un reprezentant al unei linii dure împotriva Chinei, motiv pentru care se bucură de unele simpatii în tabăra republicană.

Kurt Campbell, la fel ca mulţi alţi funcţionari de rang înalt americani, a oscilat între sectoarele public şi privat de-a lungul carierei sale.

El este căsătorit cu Lael Brainard, o personalitate importantă în administraţia Biden.

Ea prezidează Consiliul Economic Naţional american (NEC), adică echipa de consilieri economici ai Casei Albe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.