Preşedintele american Joe Biden denunţă din nou, duminică, un ”genocid” armean, evocând astfel ”una dintre cele mai mari atrocităţi în masă din secolul XX”, masacrarea a un milion şi jumătate de armeni de către Imperiul Otoman, în 1915, la un după ce a recunoscut prima oară acest genocid, înfuriind Turcia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi ne amintim de un milion şi jumătate de armeni care au fost deportaţi, masacraţi sau care au mărşăluit până la moarte, într-o campanie de exterminare şi purtăm doliul pierderii tragice a atâtor vieţi”, anunţă şeful statului american, citat într-un comunicat al Casei Albe duminică, ziua care marchează comemorrarea genocidului armean.

”La 24 aprilie 1015, autorităţile otomane au arestat intelectuali şi lideri armeni la Constantinopol. Aşa a început genocidul armean, una dintre cele mai grave atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, denunţă Biden.

Preşedintele american a folosit recent cuvântul ”genocid”, prin care l-a acuzat pe omologul său rus Vladimir Putin de faptul că încearcă ”pur şi simplu să şteargă ideea însăşi de a putea fi ucranean”.

Kremlinul a respins aceste acuzaţii drept ”inacceptabile”.

Armenii estimează că un milion şi jumătate de oameniau fost ucişi în mod sistematic în Primul Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman.

Turcia, care a rezultat în urma destrămării Imperiului Otoman, în 1920, recunoaşte masacre, însă respinge cuvântul ”genocid” şi evocă un război civil în Anatolia şi o foamete în care au murit 300.000 până la 500.000 de armeni şi toţi atâţua turci.

Biden a înfuriat Ankara anul trecut, devenind primul preşedinte al Statelor Unite în funcţie care a denunţat aceste masacre drept un genocid.

El l-a informat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, cu privire la intenţiile sale cu o zi înainte de acest anunţ, cu scopul de a limita furia acestuia aliat în NATO.

Erdogan a denunţat atunci această recunoaştere drept ”fără fundament” şi ”distrugătoare” şi a avertizat Washingtonul că poate pierde un stat prieten în această regiune-cheie.

Relaţiile între cele două ţări s-au destins treptat, în ultimul an, iar preşedintele turc a salutat în iunie o ”eră nouă” în relaţiile Ankarei cu Washingtonul, în cadrul uneiî întâlniri a celor doi preşedinţi.

Joe Biden şi Recep Tayyip Erdogan au discutat luna trecută despre o mediere turcă în Războiul rus din Ucraina.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.