Premierul francez Jean Castex a anunţat joi - la câteva ore după atacul cu cuţitul de la Nisa - în Adunarea Naţională, unde s-a întors după ce a participat la celula de criză de la Ministerul de Interne, că ridică planul vigipirate la nivelul ”urgenţă de atentat” în toată Franţa, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această decizie a fost luată în urma atacului terorist comis joi la Nisa, unde trei persoane au fost ucise de către un islamist la Biserica Notre-Dame.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi miniştrii de Interne Gérald Darmanin şi al Justiţiei Éric Dupond-Moretti se îndreptau cu un avion către capitala Alpes-Maritimes.

După ce a plecat precipitat de la Adunarea Naţională, unde a prezentat modalităţile practice ale izolării din cauza pandemiei covid-19, Jean Castex a revenit pentru a se exprima la tribuna Palais Bourbon.

Premierul francez a denunţat în faţa deputaţilor un ”atentat josnic” în care ”trei dintre compatrioţii noştri au fost asasinaţi cu arma albă în circumstanţe abjecte”.

”Ne rugăm şi ne gândim la familiile lor, la apropiaţii lor”, a adăugat el.

Atacul a avut loc la Biserica Notre-Dame - al cărei sacristan se află printre victime.

Jean Castex şi-a exprimat susţinerea faţă de ”întreaga comunitate catolică, lovită în plină inimă”.

”Acest atac deportrivă barbar şi laş îndoliază întreaga ţară”, a adăugat el.

Premierul francez a salutat apoi forţele de ordine, ”sângele lor rece şi foarte marele profesionism”, care au permis ”neutralizarea atacatorului”.

El a dat asigurări că reacţia Guvernului francez va fi ”fermă, implacabilă şi imediată”.

Emmanuel Macron a convocat o şedinţă a Consiliului Apărării şi Securităţii Naţionale vineri dimineaţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.