Japonia a calificat, pentru prima dată în aproape 20 de ani, insulele controversate din largul coastei japoneze Hokkaido, respectiv Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai, ca fiind ”ocupate ilegal” de Rusia. Relaţiile dintre Japonia şi Rusia s-au răcit pe fondul războiului declanşat de Moscova în Ucraina, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Relaţiile dintre Rusia şi Japonia s-au răcit de când Rusia a lansat o invazie în Ucraina în luna februarie.

Ministerul japonez de Externe s-a referit, de asemenea, la insulele, pe care Rusia le numeşte Kurile de Sud, drept ”Teritoriile de Nord”, în raportul său diplomatic anual publicat vineri.

Potrivit televiziunii japoneze de stat NHK, Japonia nu s-a mai referit la insule ca fiind ”ocupate ilegal” din 2003.

Raportul în cauză precizează că Japonia consideră insulele ca fiind ”teritorii japoneze asupra cărora Japonia deţine drepturi suverane, însă în prezent sunt ocupate ilegal de Rusia”.

Situate în largul coastei insulei japoneze Hokkaido, teritoriile disputate au fost cucerite de Forţele sovietice după capitularea Japoniei în faţa Forţelor Aliate în 1945.

Dezacordul cu privire la care dintre cele două state deţine dreptul de proprietate asupra acestor insule a dus la una dintre cele mai lungi dispute teritoriale nerezolvate din lume, provocând conflicte între Japonia şi Rusia timp de decenii.

În 2019, liderii Rusiei şi Japoniei au declarat, în cadrul unei întâlniri la Moscova, că rămân angajaţi să semneze în cele din urmă un tratat de pace, la decenii de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar că diferenţele serioase cu privire la situaţia unui mic grup de insule din largul coastei Japoniei persistă.

Teritoriul disputat, situat în largul coastei insulei japoneze Hokkaido, este format din patru insule separate: Iturup, cunoscută în japoneză sub denumirea de Etorofu, Kunashir sau Kunashiri, Shikotan şi grupul de insuliţe Habomai.

Insulele au fost ocupate de Forţele sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când au fost expulzaţi până la 17.000 de cetăţeni japonezi. Aproximativ 19.000 de colonişti trăiesc în prezent pe acele insule, potrivit companiei de servicii de informaţii Stratfor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.