O pedeapsă cu închisoarea de până la un an şi alte pedepse mai dure pentru insulte online au intrat în vigoare joi în Japonia, ca parte a eforturilor de a combate hărţuirea cibernetică, relatează Kyodo News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Codul Penal revizuit a majorat, de asemenea, amenda pentru insulte la până la 300.000 de yeni (2.200 de dolari), mărind pedeapsa actuală cu închisoarea pentru mai puţin de 30 de zile şi amenda în valoare de mai puţin de 10.000 de yeni. Termenul de prescripţie pentru insulte a fost, de asemenea, prelungit de la un an la trei ani.

Decizia de modificare a legii a fost luată după ce Hana Kimura, o luptătoare profesionistă în vârstă de 22 de ani şi membru al distribuţiei în serialul de pe Netflix ”Terrace House”, s-ar fi sinucis în mai 2020, după ce a primit un numeroase mesaje pline de ură pe reţelele sociale.

Doi bărbaţi din prefecturile Osaka şi Fukui au fost amendaţi cu 9.000 de yeni fiecare pentru insulte postate la adresa Kimurei înainte de moartea ei, dar unii şi-au exprimat îngrijorarea că pedepsele sunt prea uşoare, ceea ce a dus la grăbirea modificărilor legale.

Consiliul Legislativ al Ministerului Justiţiei i-a recomandat ministrului Justiţiei Yoshihisa Furukawa în octombrie anul trecut înăsprirea sancţiunilor.

Modificarea propusă a fost depusă la sedinţa ordinară a Dietei din acest an, dar principalul Partid Constituţional Democrat din Japonia şi alţii s-au opus revizuirii, argumentând că ar putea reprima criticile legitime la adresa politicienilor şi oficialilor publici.

Proiectul de lege a fost adoptat într-o şedinţă plenară a Camerei Superioare pe 13 iunie, după ce Partidul Liberal Democrat, aflat la guvernare, a ajuns la un acord cu CDPJ şi alţii cu privire la o dispoziţie suplimentară, care stipulează că o revizuire va fi efectuată în termen de trei ani de la data adoptării pentru a determina dacă acesta restricţionează libertatea de exprimare în mod incorect.

Furukawa a declarat, marţi, că punerea în aplicare a pedepselor mai severe a fost semnificativă, deoarece ”demonstrează evaluarea legală conform căreia (hărţuirea cibernetică) este o infracţiune care ar trebui tratată cu severitate şi acţionează ca un factor de descurajare”.

El a subliniat că decizia nu va acţiona ca ”o restricţie nejustificată a libertăţii de exprimare”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.