Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnîi, denunţă luni ”laşitatea” Kremlinului, cu o zi înaintea unui nou proces împotriva opozantului rus încarcerat, care riscă zece ani suplimentari de închisoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Activistul rus anticorupţie, în vârstă de 45 de ani, condamnat la doi ani şi jumătate de închsoare în urmă cu un an, urmează să fie judecat, începând de marţi, în două noi dosare de ”escrocherie” şi ”ultraj” la adresa unui magistrat.

Navalnîi urmează să compară într-un tribunal din Moscova, prin videoconferinţă, din celula în care este încarcerat într-o colonie penitenciară situată la aproximativ 100 de kilometri de Moscova.

Apropiaţii săi anunţă că nu au fost autorizaţi să asiste la audiere.

”Ascultaţi, bandă de laşi şi de lepădături! Cer să fiu lăsată să asist la procesul soţului meu. Am absolut acest drept”, scrie Iulia Navalnaia pe Instagram, denunţând aceste noi proceduri drept ”ilegale” şi ”necinstite”.

”Oamenilor Kremlinului le este atât de multă frică că el, încât va fi primul om din Rusia judecat direct din închisoare. Ei vor să-l ascundă vederii tuturor, a susţinătorilor săi şi jurnaliştilor”, acuză ea.

În 2020, Aleksei Navalnîi s-a aflat timp de mai multe luni în convalescenţă, în Germania, după ce a supravieţuit unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, de care îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin şi FSB-ul.

Un inamic jurat al Kremlinului, Navalnăi a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea în Rusia, şi a fost condamnat într-un vechi dosar de fraudă fiscală, pe care-l denunţă drept motivat politic şi fabricat integral.

Această condamnare a condus la un val de critici şi la impunerea unor noi sancţiuni de către Occident Moscovei.

În acest nou proces, anchetatori îl acuză pe opozant de faptul că a deturnat donaţii în valoare de peste 4,7 milioane de dolari, bani plătiţi organizaţiilor sale - fapte care pot fi pedepsite cu maximum zece ani de închisoare.

Aleksei Navalnîi riscă, de asemenea, până la şase ani de închsoare cu privire la ultragiu într-un tribunal în cursul unei audieri, anul trecut.

În iunie 2021, principalele organizaţii ale opozantului, inclusiv Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK) au fost calificate drept ”extremiste” de către justiţia rusă, o hotărâre care a antrenat încgiderea acestora şi proceduri judiciare împotriva multora dintre activiştii acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.