Primele exit-poll-uri indică faptul că alegătorii italieni au respins în mod vehement prin plebicist reformele constituţionale propuse de guvernarea premierului Matteo Renzi, care se îndreaptă în această noapte spre un eşec uriaş, după ce doar 41-45% din italieni s-au alăturat taberei ”DA”, transmite agenţia ANSA. Presa italiană a anunţat că primele predicţii bazate pe numărarea reală a voturilor indică un eşec chiar mai mare decât exit-poll-urile pentru premierul Matteo Renzi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 00.52: Italia: Primele predicţii bazate pe numărarea reală a voturilor indică un eşec uriaş pentru premierul Matteo Renzi

 Se pare că alegătorii italieni au respins în mod vehement agenda de reforme constituţionale propusă de către actuala guvernare, pentru a concentra mai multă putere în mâinile executivului, transmite Reuters.

Institutul Piepoli-IPR este prima companie de sondare care a publciat proiecţii bazate pe numărarea reală a voturilor, care indică faptul că italienii au respins în proporţie de 57-61% reformele constituţionale.

Între timp, tabăra ”DA” nu a reuşit să strângă decât între 39-43% din voturile exprimate în peninsula Italică.

Italia: Primele exit-poll-uri indică respingerea reformelor constituţionale prin referendum 

Două companii de sondare au publicat până acum exit-poll-uri în urma referendumului italian, este vorba de Tecne şi IPR-Piepoli. Primul exit-poll indică între 41-45% din voturi pentru tabăra ”DA”, în vreme ce tabăra ”NU” a capitalizat majoritatea de 55-59% din sufragii.

IPR-Piepoli indică o diferenţă mai mică, cu 42-46% pentru tabăra ”DA” şi 55-58% pentru tabăra ”NU”.

Matteo Renzi a promis că va demisiona din fruntea executivului dacă agenda sa de reforme constituţionale este respinsă prin referendum. Surse guvernamentale au precizat că premierul se va adresa naţiunii la ora locală 00.00 (01.00 ora României).

Analiştii politici au avertizat că primele exit-poll-uri ar putea să nu prezinte date exacte, însă avansul taberei ”NU” este deja unul masiv în peninsula Italică.

Riscurile acestui referendum sunt ridicate, întrucât respingerea reformelor constituţionale ar putea să genereze un blocaj politic şi să aducă formaţiunile populiste şi eurosceptice mai aproape de putere.

Prim-ministrul italian susţine că agenda de reforme constituţionale ar putea să îi dea mai multă putere de decizie şi va pune bazele unei guvernări stabile, într-o ţară care a schimbat 63 de executive şi 27 de prim-miniştri de la căderea dictaturii lui Benito Mussolini. În Italia, deciziile politice importante ajung deseori să se blocheze în încurcături birocratice.

Propunerile sunt extrem de controversate, iar dezbaterile aprinse au divizat în ultimele luni scena politică italiană. Acestea vor amenda o constituţie redactată în 1947, la scurt timp după căderea regimului fascist al lui Benito Mussolini.

Ultimele sondaje publicate în urmă cu două săptămâni indicau un avans de şapte puncte procentuale pentru tabăra ”NU”. Între timp, casele de pariuri indică de asemenea o victorie pentru cei care se declară împotriva reformelor constituţionale propuse de Matteo Renzi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.