Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, ameninţă că Israelul va fi ”pălmuit” după atacuri aeriene de care este acuzat vizând o anexă consulară a Ambasadei Iranului la Damasc, în care au fost ucişi şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Înfrângerea regimului sionist în (Fâşia) Gaza va continua, iar acest regim se va apropia de declin şi disoluţie”, a ameninţat într-un discurs, miercuri, la Teheran, în faţa unei adunări a oficialilor iranienei, Ali Khamenei.

”Eforturi disperate ca cele pe care le depun în Siria nu-i vor salva de la înfrângere. Bienînţeles, vor fi pălmuiţi pentru această acţiune”, a ameninţat el.

Luni, atacuri aeriene israeliene au distrus o anexă consulară a Ambasadei Iranului la Damasc, potrivit unor oficiali sirieni şi iranieni, soldate cu moartea a şapte membri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a republicii islamice.

Între victime se află doi generali de brigadă din cadrul Forţei Qods, care intervine în afara frontierelor iraniene, Mohammad Reza Zahedi şi Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Generalul Mohammad Reza Zahedi, în vârstă de 63 de ani, a deţinut o serie de podturi de comandă în cadrul Forţei Qods, într-o carieră de peste 40 de ani.

Potrivit ambasadorului iranian în Siria, avioane israeliene de tip F-35 au tras şase rachete care au pus la pământ o clădire consulară de cinci etaje adiacentă ambasadei.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat mirrcuri că bilanţul total al aceastui a crescut la 16 morţi, inclusiv doi civili.

AL CINCILEA RAID ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ

Acesta este al cincilea raid israelian în decus de o săptămână în Siria, al cărei preşedinte Bashar al-Assad este susţinut de Iran, inamicul jurat al Israelului în regiune.

Iranul a acuzat imediat Israelul, însă Israelulu, care-şi confirmă rar atacuriloe în Siria, nu şi-a confirmat responsabilitatea.

Presa de stat iraniană scrie că ceremonia funerară a membrilor Gardienilor Revoluţiei ucişi urmează să aibă loc vineri, cu ocazia Zilei Al-Qods (Ierusalimului), în care iranienii defilează anual în semn de solidaritate cu palestinienii şi împotriva Israelului.

Ali Khamenei i-a îndemnat miercuri pe iranieni să iasă în stradă de Ziua Al-Qods.

”Anii trecuţi Ziua Al-Qods era sărbătorită doar în ţări musulmane, însă anul acesta foarte probabil va fi sărbătorită şi în ţări neislamice”, a dat asigurări Ali Khamenei.

El şi-a exprimat speranţa ca ”lumea musulmană să sărbătorească distrugerea Israelului”.

Israelul poartă de mult timp o campanie în umbră de asasinate şi sabotaje vizând Iranul şi aliaţii înarmaţi ai acestuia, între care mişcarea islamistă libaneză Hezbollah.

Tensiunile în regiune au crescut după izbucnirea Războiului din Fâşia Gaza, la 7 octombrie, în urma unui atac Hamas în sudul Israelului, soldat cu cel puţin 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP în baza unor date israeliene oficiale.

Hamasul este de asemenea susţinut de Iran, care neagă orice implicare în atacul de la 7 octombrie.

Războiul din Fâşia Gaza s-a soldat cu 32.975 de morţi, majoritatea copii şi femei, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.