Scenariul promovat de Casa Albă prin planul său de pace în Orientul Mijlociu autorizează anexarea coloniilor disputate din Cisiordania, a anunţat premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, iar Washingtonul a confirmat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadorul Statelor Unite la Ierusalim David Friedman susţine însă că Israelul ar putea efectua această anexare fără să aştepte să treacă cei patru ani de negocieri prevăzuţi în planul prezentat marţi de Trump în vederea găsirii unei soluţii cu două state.

”Israelul nu trebuie să aştepte deloc”, i-a răspuns Friedman unui jurnalist care l-a întrebat dacă anexarea ar fi de asemenea supusă termenului de patru ani.

Principala compensaţie a palestinienilor, în cazul în care acceptăsă se angajeze în negocieri cu Israelul, în pofida acesteianexări, este promisiunea unui stat cu drepturi depline - dar demilitarizat - şi al cărui teritoriu ”rămâne deschis şi fără dezvoltarea” coloniilor israeliene ”pe o perioadă de patru ani”, potrivit lui Donald Trump.

Planul de pace în Orientul Mijlociu ”nu va trece”, a denunţat marţi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

ONU nu a fost nici ea convinsă şi va respecta rezoluţiile şi acordurile bilaterale din 1967, a anunţat tot marţi un purtător de cuvânt.

ONU rămâne angajată în ajutorarea palestinienilor şi israelienilor să soluţioneze conflictul în baza rezoluţiilor sale, dreptului internaţional şi acordurilor bilaterale, a subliniat el.

VASTĂ ZONĂ STRATEGICĂ

”Marele prieten” al lui Donald trump, Benjamin Netanyahu a subliniat de altfel că planul Casei Albe recunoaşte suveranitatea israeliană în colonii şi în Valea Iordanului, o vastă zonă strategică în Cisiordania ocupată, unde armata israeliană tocmai şi-a consolidat prezenţa.

”Mult prea multe planuri au exercitat presiuni asupra Israelului pentru a se retrage din teritorii vitale ca Valea Iordanului. Însă, dumneavoastră, domnule preşedinte, recunoaşteţi că Israelul trebuie să fie suveran în Valea Iordanului şi în alte zone strategice din Iudeea şi Samaria”, a salutat el la casa Albă, precizând că Israelul trebuie ”să fie suveran în regiuni” care îi ”permit să se apere singur”.

O hartă a statelor israelian şi palestinian a planului de pace al lui Donald Trump - dezvăluită de Casa Albă - înscrie negru pe alb principiul suveranităţii Israelului în Valea Iordanului.

În cazul în care este anexată de către Israel, această vale ar deveni frontiera de est a statului evreu, extinzând astfel teritoriul israelian până la frontiera cu Iordania, o ţară cu care Israelul a semnat un acord de pace în 1994.

În pofida acestui acord, Valea Iordanului ar servi, în optica militarilorisraelieni, drept o zonă-tampon puţin populată, în cazul unor atacuri terestre ale vecinilor săi asupra Israelului.

400.000 DE COLONIŞTI ÎN CISIORDANIA

Valea Iordanului este ”vitală” pentru Israel, a apreciat marţi Netanyahu în conferinţa de presă comună cu Trump, la Washington, anunţând că în cadrul planului american statul evreu îşi va ”aplica suveranitatea” în această zonă.

Aproximativ 10.000 dintre cei 400.000 de colonişti israelieni stabiliţi în Cisiordania ocupată trăiesc în Valea Iordanului, potrivit unor date ale guvernului israelian şi ONG-uri.

Aproximativ 65.000 de palestinieni trăiesc în această vale, în care se află oraşul Ierihon, cu 20.000 de locuitori, potrivit organizaţiei israeliene împotriva colonizării B’Tselem.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.