Iranul, afectat de sancţiunile americane, a aprobat miercuri un plan în vederea tăierii a patru zerouri ale rialului şi schimbării numelui monedei naţionale iraniene în ”toman”, o practică deja pusă în aplicare de către populaţie cu scopul de a facilita tranzacţiile şi pe care Guvernul nu face astfel decât să o recunoască, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cabinetul a aprobat astăzi (miercuri) un proiect de lege care prevede tăierea a patru zerouri ale monedei şi de a face din «toman» moneda noastră naţională”, a declarat pentru presă, la Teheran, un purtător de cuvânt al Guvernului, Ali Rabiei. 

Rialul iranian se depreciază neîncetat de anul trecut.

Rata de schimb a rialului era, în urmă cu trei ani, 37.000 riali un dolar, însă anul trecut rialul se depreciase la 180.000 un dolar.

UN SUC DE FRUCTE, 200.000 DE RIALI

Această depreciere a avut loc după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, reimpunerea sancţiunilor şi sancţiuni noi.

Cozi s-au format atunci în faţa caselor de schimb valutar, iar Guvernul a luat apoi măsuri dure, arestând valutişti fără licenţă şi blocând conturile unor speculanţi.

În prezent, cursul de schimb este de 120.000 de riali dolarul - în timp ce rata oficială de schimb este de 42.000 riali un dolar.

Acest lucru înseamnă că oamenii care nu au card bancar trebuie să transporte teancuri groase de bancnote pentru a-şi face cele mai mici cumpărături zilnice. De exemplu, un suc de fructe costă în jur de 200.000 de riali.

În vederea simplificării tranzacţiilor, iranienii şi-au denominat de mult timp moneda - tomanul - tăind un zero, un sistem care reprezintă o sursă de confuzie pentru vizitatorii străini.

Guvernul ţine cont de această realitate, în acest nou text, care urmează să fie transmis Parlamentului în vederea unei aprobări definitive.

”Acest lucru va face moneda naţională mai perfomantă” şi ”va fi mai în linie cu uzul. Rialul nu este atât de folosit ca aceasta”, a declarat Ali Rabiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.